Внимание – банковата лихва може и да е с отрицателни стойности

Много от българите вярват, че най-добрата инвестиция на спестени пари може да бъде само и единствено в банката. В много от нас стоят на стража спомените от далечното минало, в което парите не е можело да бъдат спестявани през покупка на имот или бизнес, а е можело само да се открие влог в единствената /тогава държавна/ банка, която да съхранява и умножава авоарите на народа.

Сега времената са много различни, а за един доста дълъг период от време, банките търсеха да привлекат свободни капитали, което им позволи да дават много високи лихви. Не бяха рядкост банки, които обещаваха и изпълняваха договори по срочни депозити с проценти на лихвата над 10!Тези времена отдавна ги няма вече.

Сривът на КТБ и няколкото предупредителни ситуации по други банки алармираха, че времената са различни и трябва да се предприеме нещо веднага, за да се спре вливането на пари в сейфовете. Колкото и да ви е чудно, банките печелят от това, че влагате парите си в тях, но ако единственият бизнес е само това, то те няма кому да дадат пари в заем, заради високите лихви по кредитите, следователно, няма как да ви платят и на вас, че ползват спестяванията ви.

Днес ситуацията е коренно различна – трудно ще намерите банка, която да дава над 1% лихва за спестените ви пари, а често престоят им там е свързан и с допълнителни условия и такси. Не е необичайно, ако изведнъж се окажете длъжник на банката за парите от таксите, които лихвата не е успяла да покрие.

Всъщност, ситуацията може да бъде разчетена по няколко начина, като най-правилният е, че банките дават зелена светлина да направите нещо по-добро с авоарите си – да ги умножите, като правите бизнес и разумни инвестиции в други сфери.  С ръста в онлайн търговията и IT сферата, можете да заемете бързи пари от интернет,  да умножите на няколко пъти размера им и да станете богат, само ако имате брилиантна идея и малко повече късмет.

Ако ви е страх от резки движения, банковата система дава сигурност на спестяванията ви, като не обещава, че ще ги умножи след края на договорения период. Същевременно, това е времето, в което можете да харчите парите си, купувайки имоти, бизнеси или просто, забавлявайки се. Ваши са единствено парите, които сте изхарчили. Не подценявайте тази правилна максима.

https://burzi-krediti.com/

 

 

You may also like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *