Допълнителни съвети за подобряване на живота на мазилката и гипсовите стени

Стените обикновено се пренебрегват, когато става въпрос за създаване на уют в дома ви, но те могат да окажат огромно влияние върху усещането на хората за дадено пространство. Недобре съгласуваният дизайн, липсата на поддръжка и използване, ограничената естествена светлина и дори натрупването на влага – всичко това може да се отрази на здравето на стената. За щастие, добрата новина е, че поддържането на стените в добро състояние не е никак трудно. Просто трябва да следвате няколко умни съвета, за да поддържате мазилките си щастливи и здрави.

Влага и конденз, причинени от влажност

Мазилка
Мазилка

Влажността е една от основните причини за появата на мухъл и плесен по стените. Това се дължи отчасти на факта, че мазилката е пореста и абсорбира вода от въздуха. Това се дължи и на факта, че мазилките нямат много бариери, които да спират проникването на вода. Ако живеете във влажен район, кондензат също е често срещан проблем по стените ви. Това се случва, защото студеният въздух от таванното или стенното отопление е много по-малко плътен от топлия въздух около него. Това не е проблем за непосредствения район, но с течение на времето може да причини щети, ако не му се обърне внимание. И двата проблема могат да бъдат предотвратени, като поддържаме ниски нива на влажност в дома си и редовно почиствате стените. За най-добри резултати използвайте изсушител и редовно почиствайте стените си с влажна гъба.

Поддържайте стените чисти

Мазилка
Мазилка

Дори и да поддържате стените си възможно най-чисти, има вероятност мухълът и плесента да се задържат на пръсти. Това е така, защото тези организми се развиват добре в топли и влажни условия. Дори и да почиствате стените редовно, те все още поемат малки количества влага чрез въздуха. Ако не ги почиствате редовно, кондензат ще доведе до проблеми. Ежедневното почистване е важно, за да се предотврати образуването на мухъл и плесен, но също така трябва да промените метода си на почистване. Използвайте продукт с рН баланс, близък до този на мазилката, и почиствайте с гъба, а не с кърпа. Когато става въпрос за премахване на петна, трябва да бъдете внимателни. Киселините в почистващите продукти, като алкохол, белина и лимонов сок, могат да повредят стените ви, затова използвайте мек разтвор и носете ръкавици.

Променете стратегията си за осветление

Мазилка
Мазилка

Стратегията за осветяване на стените ви има голямо влияние върху начина, по който се чувствате в дома си, затова трябва да се погрижите за нея. Изберете тема за осветителната си схема, която да съответства на схемата на интериорния ви дизайн, и се уверете, че във всяка стая има източник на естествена светлина. Можете също така да променяте цвета и интензивността на осветлението, за да отговаря на вашето настроение и ниво на активност. Това може да ви помогне да се чувствате по-малко уморени и по-бодри, което е ключов фактор за поддържане на добро здраве.

Стойте далеч от мебели от плат

Много хора не осъзнават, че мебелите от плат представляват риск за гипсовите стени. Това е така, защото тъканта е пореста, така че абсорбира влагата от въздуха. Това води до конденз и поява на мухъл. Това не се случва само при мебелите от плат. Дървените, хартиените и пластмасовите мебели имат порести повърхности, които абсорбират влагата. Разликата е, че мебелите от плат са видими, което може да ги направи да изглеждат като елемент от дизайна. Ако имате мебели от плат, добре е редовно да ги почиствате с влажна гъба. Можете също така да помислите за закупуване на тъкан, която е устойчива на мухъл и плесен, което е по-малко вероятно да допринесе за появата на конденз.

Не пестете средства за климатизация, когато тя ви е най-необходима

Прекарваме по-голямата част от времето си на закрито, така че е логично да поддържате стаите си възможно най-комфортни. Влажността на въздуха в много градове води до това, че гипсовите ви стени стават прекалено влажни, а това може да се отрази на продължителността на живота им. За да предотвратите това, оставяйте климатика включен, когато се намирате в дома си. Прахът и мръсотията също могат да увредят стените ви, затова не забравяйте да ги почиствате редовно и да ги поддържате без прах. Климатикът е особено важен в помещенията, в които хората прекарват много време. Това включва спални, дневни и учебни помещения.

Съвети за подмяна на стара мазилка

Мазилка
Мазилка

Ако търсите проект, който да ви накара да излезете от входната си врата и да отидете в квартала, помислете за премахване на старата мазилка от стените. Това е отличен начин за физическо натоварване, а и можете да спечелите пари от него. Можете да се отървете от старата мазилка, като я шлайфате и след това нанесете грунд, последван от висококачествена боя. Уверете се, че грундът съответства на цвета на стените ви.

Заключение

Недобре съгласуваният дизайн, липсата на поддръжка и употреба, ограничената естествена светлина и дори натрупването на влага могат да повлияят на състоянието на една стена. За щастие, добрата новина е, че поддържането на стените в добро състояние не е никак трудно. Просто трябва да следвате няколко умни съвета, за да поддържате мазилковите си стени щастливи и здрави. Влагата и кондензацията, причинени от влажността, могат да бъдат предотвратени, като поддържаме ниски нива на влажност в дома си и редовно почиствате стените си. Дори и да поддържате стените си възможно най-чисти, има вероятност да се появят мухъл и плесен. Ако имате мебели от плат, добре е редовно да ги почиствате с влажна гъба, за да предотвратите поглъщането на влага от тях. Можете също така да помислите за закупуване на тъкан, която е устойчива на мухъл и плесен, което е по-малко вероятно да допринесе за появата на конденз. Избягвайте да пестите от климатика, когато имате най-голяма нужда от него, тъй като това ще доведе до увреждане на стените ви. Променете стратегията си за осветление и стойте далеч от мебелите от плат. Тези пет съвета ще ви помогнат да поддържате стените си щастливи и здрави.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.