Избор на дограма – PVC или алуминиева?

Изборът на нова дограма за вашия дом или офис е много важен въпрос, върху който трябва да помислите, за да бъдете удовлетворени от крайното си решение. Един от основните въпроси, който често възниква – дали да изберете алуминиева или pvc дограма.

И двете имат своите предимства и недостатъци, които трябва да бъдат внимателно преценени и съобразени с предпочитанията и нуждите на конкретното помещение. Нека разгледаме по-подробно характеристиките на PVC и алуминиева дограма, които от магазин за врати Евростил споделят.

Предимства и недостатъци на PVC дограмата

Някои от предимствата, с които се характеризира PVC дограмата, са: 

  1. Изолационни свойства и възможност за енергийна ефективност – PVC дограмата е известна със своите отлични изолационни свойства. Тя помага за поддържане на устойчива температура в помещенията. Това е много важно за оптимизиране на разходите за отопление и климатизация.
  2. Минимална поддръжка – ПВЦ материалът е устойчив на корозия, не ръждясва и не изисква боядисване или други чести елементи на поддръжката. Това е от изключителна важност за хората с минимално свободно време, които държат на естетиката и функционалността на дома.
  3. Дълготрайност – материалът, от който се изработва дограмата, е здрав и издръжлив във времето, което осигурява дълготраен комфорт дома или офиса. 
  4. Цена – освен значителните предимства, които бяха изброени, цената също е определящ фактор. Тя е достъпна и това прави дограмата от ПВЦ материал предпочитана.

Като недостатък се откроява трудността и ограничеността при съчетание с по-големи и тежки стъклопакети. В днешно време обаче, предвид съвременните технологии, този недостатък се компенсира от производителите.

Предимства и недостатъци на алуминиевата дограма

Не е случаен фактът, че алуминиевата дограма е популярна и предпочитана за редица жилища, търговски обекти, производствени сгради и други. Това се дължи на множеството предимства, сред които се определят и следващите:

  1. Издръжливост – тя е изключително здрава и устойчива на корозия, което я прави подходяща за условия с висока влажност.
  2. Съвременен дизайн – алуминият се характеризира с тънък, стилен и модерен външен вид, което е дълбоко ценено при създаването на интериорни дизайни за съвременни проекти на жилищни, корпоративни и търговски сгради.
  3. Гъвкавост в дизайна – алуминиевата дограма може да бъде изработена по поръчка в широк спектър от форми и размери, което я прави популярен избор за изпълнение на нестандартни проекти и удовлетворяване на специфичните потребителски желания.
  4. Екологичност – алуминият е 100% рециклируем материал, което прави дограмата от този тип част от устойчивото производство.

Сред недостатъците може да се окачестви по-високата цена. Алуминиевата дограма най-често е по-скъпа от PVC, което може да бъде пречка за някои хора.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.