ikona-iisus-hristosИконата е основен християнски символ за вяра без значение дали е подарък или е купена лично. Като такъв тя служи за защитник на къщата от зли сили и лоши очи. Освен това, иконата подкрепя вярата и упованието в бога, според християнската религия.

Традиционно икона се купува не само при положителни поводи и на празници. Икона може да се подари и когато човек има трудности, неприятности или боледува сериозно, защото тя може да доближи Бог до страдащия. В такива случаи е много подходяща икона с образа на св. Никола.

Всеки човек, който почита Бог, е добре да има иконостас вкъщи. Когато близък се сдобие с нов дом, иконата отново е много добро решение за подарък.

Когато човек избира икони за иконостаса в своя дом е хубаво да се ръководи от следните правила.

Според християнския канон, иконата се поставя на източна стена или ъгъл, за да бъде с гръб към изгрева на слънцето. Най-добре е да се постави на централно и слънчево място, на което всеки да я вижда, щом влезе в дома.

Ако по някаква причина иконата не може да стои на такова място, тя може да се окачи на друго място в дома, на което тя да се вижда добре и което е добре осветено. В този случай, е хубаво да се спазят някои изисквания.

До иконата не бива да се поставят картини, фотографии, плакати, гоблени, пана, часовници и други украси за стена. В близост до иконата не е добре да се поставят статуетки, дърворезби и други декоративни предмети или ако се съхраняват в тази част на стаята е добре те да са малко по-ниско и по-отдалечени. Иконата не се поставя, също така, близо до радио и телевизор.

Някои християнски домове предпочитат при иконостаса да се поставя кандило. Според източно-православния канон, то трябва да гори постоянно, както гори вярата в Бог, но в наши дни заради сигурността на жилището, кандилото се използва само сутрин или в празничен ден.

Източник: http://pirin24.bg/

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.