Кои са най-добрите опции за правилно подравняване на зъбите?

Една от най-честите проблеми, свързани със зъбите, е неправилното им разположение и загуба на дъвкателни органи. Това не само може да повлияе на външния вид на усмивката, но и на функционалността и здравето на устната кухина.

Когато се наблюдава липса на дъвкателни органи правилното решение е едно – поставяне на зъбни импланти. За разлика от конкретния проблем обаче, този с грешното разположение има множество начини за корекция. Тук възниква въпросът “Кое да избера?”

Много хора избират да се подложат на ортодонтско лечение, за да коригират неравномерното подравняване на зъбите, както и проблеми със захапката.

Две от най-популярните опции за ортодонтско лечение са брекети и алайнери. От дентална клиника Medical Dent споделят основните разлики между тях и кои са най-добрите опции за корекция.

Брекети

Те са традиционната и най-известна форма на ортодонтско лечение. Те са комплексна система от метални или керамични скоби, които се поставят върху зъбите и се свързват с метални или пластмасови частици.

Тези ортодонтски апарати упражняват постоянен и постепенен натиск, като по този начин преместват и подравняват разположението на дъвкателния орган с времето. Традиционните модели са много ефективни за коригиране на сериозни ортодонтски проблеми и са подходящи за пациенти от всички възрасти.

Алайнери

Алайнерите са сравнително ново поколение ортодонтско лечение, което използва серия от прозрачни и извънредно тънки пластмасови изработки. Тези апарати се изработват персонализирано за всеки пациент и се носят за определен период от време – обикновено около две седмици, преди да се сменят с нови.

Всяко следващо ортодонтско устройство е подобна на предходната, но отразява прогреса, което позволява постепенно подравняване на зъбите. Алайнерите са прозрачни и незабележими, което ги прави предпочитан избор за много хора, които търсят дискретно ортодонтско лечение.

Основни разлики

Разликите между брекетите и алайнерите са значителни и трябва да се вземат предвид при избора на най-подходящия метод за корекция:

  • Външен вид – брекетите са видими и се отличават от цвета на емайла, докато алайнерите са почти невидими и не променят естетиката на усмивката;
  • Удобство – брекетите изискват приспособяване на устата и могат да предизвикат дискомфорт и наранявания на вътрешните устни и венците, докато алайнерите са гладки и удобни за носене, без да причиняват раздразнения;
  • Поддръжка – първите изискват специална грижа и редовни посещения при ортодонт за регулиране и поддръжка, докато по-дискретните устройства се отстраняват по време на хранене и почистване на зъби;
  • Хранене – при носене на фиксираните апарати, определени храни трябва да бъдат избягвани, за да се предотврати повредата им, докато при сваляемите няма такива ограничения, тъй като те се отстраняват по време на хранене.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.