Положителни ефекти от приема на L-карнитин

L-carnitine е аминокиселина, която се синтезира в организма от аминокиселините лизин и метионин. Без значение какви са вашите цели, отслабване или натрупване на мускулна маса, L-карнитинът може значително да подобри вашите резултати. Уникална гама добавки, базирани на това вещество се предлагат в онлайн магазин MaxSlimming. В следващите редове ще ви посочим защо е разумно да опитате някоя от тях.


Основни свойства

Основната роля на L-карнитина в организма е да осигурява митохондриална функция и производство на енергия. Той транспортира мастни киселини до митохондриите на клетките, където след това те се превръщат в енергия. Приблизително 98% от карнитина в тялото се намира в мускулите, но значителна част е налична и в кръвта и черния дроб.

L-карнитинът е естествена форма на карнитин, намиращ се в човешкото тяло, в някои храни и в хранителните добавки. Съществуват няколко негови разновидности:

  • D-карнитин: тази неактивна форма може да причини дефицит в човешкото тяло, абсорбирайки други полезни карнитинови форми;
  • Ацетил L-карнитин (често наричан ALCAR): Тази форма на аминокиселината е вероятно най-ефективната за мозъчната дейност. Използва се и за лечение на неврологични заболявания като болестта на Алцхаймер;
  • Пропионил-L-карнитин: Тази разновидност се използва при проблеми с кръвообращението като периферна съдова болест или високо кръвно налягане. Полезният му ефект е, че стимулира производството на азотен оксид (NO), което подобрява кръвообращението;
  • L-карнитин L-тартарат: е най-често срещаният вид, особено в хранителните добавки, поради способността му да се абсорбира бързо. Спомага за ускоряване на регенерацията и премахва мускулната умора.

Карнитинът се свързва главно с програмите за редукция на тегло в спортните среди. Проучвания показват, че приемането му като хранителна добавка подкрепя ефекта на така наречения растежен фактор-1, който служи за увеличаване на мускулния растеж поради увеличеното количество протеин. Страхотната новина е, че могат да се приемат въглехидрати без излишни мазнини.

Британски изследователи са открили, че спортисти, които приемат L-carnitine и консумират 640 калории повече (предимно бързо усвоими въглехидрати) по време на диета, не трупат излишни мазнини. За разлика от тях онези, които не приемали добавката, натрупали повече от 2 кг мазнини.

Намалява мускулната болка и ускорява регенерацията

Много изследвания показват, че 1-2 грама дневна доза l-carnitine значително намалява увреждането на мускулите, особено след усилено трениране, което означава, че мускулната тъкан се възстановява по-бързо. Доказано е също, че той облекчава болките в мускулите, като самото изследване е проведено върху здрави, активни жени, а не върху мишки.

Едно от изследванията, проведено върху малка група хора (едва 10 души) показва, че приемането на аминокиселината под формата на добавки може да намали риска от атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания. Предимствата на л-карнитина, които влияят на физическите показатели, са свързани не само със способността му да стимулира изгарянето на мазнини и намаляване на нивата на гликоген, но и с подобреното кръвообращение, така че необходимите хранителни вещества и хормони се доставят по-добре на организма по време на тренировка.

Установено е, че карнитиновите нива в женското тяло спадат по време на бременност. Не е известно обаче с какво е свързано това. Последните проучвания предполагат, че причината е намалено ниво на биосинтеза на карнитин, което може да доведе до ниско ниво на желязо в тялото на жената. L-карнитинът помага за отслабването след раждане, а също така повишава нивото на плазмената концентрация на протеин, която намалява по време на бременност.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.