Важни ромски празници и обичаи:

 

  • Петльовден (Башнувден, Ихтимя)
  • Великден (Патраги)
  • Гергьовден (Ерделез)
  • Рамазан байрам, Курбан байрам
  • Васильовден (Банго Васили)

selected-DSC04691-2

 

Ромската култура е богата на традиции и обичаи, които се предават от поколение на поколение. Много от ромските празници са свързани с християнската и мюсюлманската религия, но има и празници, които са уникални за ромската общност.

Най-важните ромски празници са:
Василица (Васильовден, Банго Васили): Този празник се отбелязва на 1 януари и е посветен на Свети Василий. Ромите празнуват с богата трапеза, танци и песни. Важен обичай е хвърлянето на късмети – баница с паричка, която носи късмет на този, който я открие.

Ерделез (Гергьовден): Този празник се отбелязва на 6 май и е посветен на Свети Георги. Ромите го празнуват с пикник сред природата, курбан, танци и песни. Един от най-важните обичаи е къпането в река за здраве и късмет.

Патраги (Великден): Този празник е най-важният за християнските роми. Празнува се с боядисване на яйца, козунак, богата трапеза и посещение на църква.

Курбан Байрам: Този мюсюлмански празник се отбелязва 70 дни след Рамадан. Ромите мюсюлмани го празнуват с курбан, молитви и посещение на близки и роднини.

 

Рамазан Байрам: Този мюсюлмански празник се отбелязва след края на месеца Рамадан. Ромите мюсюлмани го празнуват с богата трапеза, молитви и посещение на близки и роднини.

Други важни ромски празници и обичаи

Коледа: Ромите празнуват Коледа на 25 декември. Празникът е съпроводен с коледуване, песни и танци.
Ивановден: Този празник се отбелязва на 6 януари и е посветен на Свети Йоан Кръстител. Ромите го празнуват с водосвет, kъпане в река за здраве и късмет.
Бабинден: Този празник се отбелязва на 21 януари и е посветен на бабите- акушерки. Ромите го празнуват с баница с късмети, песни и танци.
Сватба: Сватбата е едно от най-важните събития в живота на ромите. Празникът е дълъг и тържествен, с много музика, танци, храна и веселие.
Погребение: Погребението е важен ритуал, с който ромите се сбогуват с починалия. Погребението е съпроводено с много плач, песни и ритуали.
Важно е да се отбележи, че ромските празници и обичаи могат да варират в различните ромски групи.