Характеристика на видовете подметка за чехли

Днес производителите на домашни чехли предлагат огромна гама. Материалът, от който е изработена подметката, също е много разнообразен. Този момент играе важна роля за издръжливостта и комфорта на тяхната работа.

Изборът на качествена и приемлива подметка за чехли не е лесна задача, но не и трудна. Пазарът предлага няколко вида:

  • PVC (поливинилхлорид);
  • полиуретан;
  • Кожа;
  • микропореста гума;
  • термопластичен еластомер (TEP).

Както можете да видите, има приличен избор от подметки за чехли. Ще разгледаме някои от горните видове подметки в съответствие с параметри като:

  1. цена;
  2. износоустойчивост;
  3. устойчивост на влага и топлина;
  4. устойчивост на хлъзгане.

PVC. Това е относително евтин тип подметка. Вторият показател за положителните страни може да се отбележи устойчивостта на износване, която по отношение на качеството е приблизително в средата между другите видове подметки. Минусите са, че PVC не понася отрицателни температури и липсата на устойчивост на хлъзгане.

Полиуретан. Този материал перфектно понася температурни крайности. Чехли с такава подметка могат да се носят както в студено, така и в горещо време. Средно ниво на износоустойчивост (също като PVC). Цената на тази подметка не е твърде висока и е доста приемлива. Минусите са, че тази подметка за чехли не осигурява правилно сцепление с гладка подова настилка.

Кожа. От положителната страна може да се отбележи само, че придава статут и престиж благодарение на цената си. Обувките с такива подметки се носят най-добре в помещения, където има килими и други подобни повърхности. Минусите са, че имат висока цена, лоша адхезия (плъзга се по гладка повърхност), абсорбира добре влагата, ниска устойчивост на износване.

Микропореста гума. Сред тях може да се отбележи висока устойчивост на износване, устойчивост на влага и топлина, устойчивост на хлъзгане и цена. Този материал е ясен лидер в сравнение с други видове подметки. Единственият отрицателен момент е въздействието върху околната среда, поради неговата токсичност в момента на разпадане.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.