grandoman-amazingnature-zsoltzsigmond-1Elqui Domos е един уникален хотел – обсерватория построен в Долината Елкуи (Elqui Valley) в Писко (Pisco), Чили, построен от експерти по проекта на архитектурното студио RDM Arquitectura. Реконструираното заведение предлага на гостите уникална възможност за наблюдаване на зевздното небе и сред обкръжението на девствената природа.
Хотелът е разположен в самото сърце на долината Елкуи. Една тясна долина, разпростираща се в Андите. Тази местност е известна именно с ясното си небе и прекрасното време, което благоприятства и развитието освен на астрономията, също така на лозарството и туризма.

Гостоприемният хотел се състои от няколко дървени структурирани поединично кабини, някои от които включват и купол с полупрозрачен плат, който подпомага тясната връзка между човека и природата и дава възможност за пряко наблюдение на нощното небе. Хотел Elqui Domos е всъщност един от седемте астрономически хотела, които са пръснати по целия свят и единственият в южното полукълбо. Апартаментите, разположени в куполите разполагат с хол, баня на първият етаж, на втория етаж е спалнята, от където можете да наблюдавате звездното небе.Всеки купол има просторна тераса и допълнителни услуги и екстри като като хладилник-бар, безплатен чай, барбекю и домашни прибори. Програмата, предлагана от хотела-обсерватория, предлага специални астрономически и нощни обиколки с конна езда, велосипеди и автомобили под наем. Реконструкцията на хотела на възраст, която е от повече от 10 години, е обхванала 7 купола, ресторант-всекидневна, както и създаването на няколко нови кабинки, с цел удовлетворяването на потребителското търсене и прилива на туристи. Неутралната минималистична архитектура на хотел Elqui Domos включва използването само на природни материали. Тя се стреми да адаптира заведението към окръжаващият го пейзаж, без да нарушава романтиката на естествената красота на природата. Този ефект се постига много лесно в тези уютни апартаменти с помощта на прозорците, които осигуряват пряк достъп до прекрасният околен пейзаж и звездите на небето.

Източник: vox64.com

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.