Безработица и пандемия

Сovid-19 безмилостно се промъква към всяко кътче на света и оставя след себе си следа от голямо разрушение и голямо отчаяние.

Никой не знае със сигурност как ще се развият нещата в близко бъдеще, но ключът към това как функциониращите скъсани вериги за доставки днес ще зависят много от това, което свързва веригите: логистиката.

 

Начинът, по който стоят нещата

Светът, който вече беше в разгара на забавянето, когато беше съобщено за първото огнище в Китай през декември миналата година, сега балансира на ръба на икономическа катастрофа, от която трудно бихме могли да излезем. Глобалната модна индустрия за текстил и облекло е в разруха и прехвалената верига за създаване на стойност – или веригата на доставки, както другите биха искали да гледат на нея – е прекъсната в твърде много точки.

Дискурсът в индустрията, който започна като размисли и спекулации за това как могат да изглеждат нещата в един пост-ковиден свят, оттогава се насочи към по-прагматични обсъждания. Тъй като научният нрав изгрява върху всички, страшната и смущаваща истина изглежда ясна: коронавирусът може да не изчезне в крайна сметка и периодичните блокировки по целия свят може да са реалност за месеци напред. Следователно все по-често разговорът е да стане индустрията устойчива на пандемии.

Все повече се признава фактът, че тази индустрия, има своите недостатъци. Предлагат се много корекции – някои дори вече са започнали де са осъществяват на практика – на различни нива и в различни географски точки. Има и много ъгли, от които хората възприемат проблемите, като един от тях           , е проблемът с веригата на доставки. Остава отворен въпросът за индустрия, толкова обширна и разнообразна по обхват, мащаб и разпространение – как веригата на доставки ще работи в бъдеще, така че да може да издържа на шокове, особено след като учените многократно предупреждават за подобни вирусни огнища в бъдеще. Всичко това би зависело значително от задължително подмножество на веригата за доставки, което поддържа всичко заедно: логистиката.

Но дали модата ще оформи логистиката или ще бъде обратното, за момента никой не знае и може само да се предполага. Индустрията е в паника и гледането на кристална топка в този момент е безпочвено. Проблемът се усложнява от факта, че нещата не само че постоянно се променят (тъй като винаги са, както е посочил гръцкият философ Хераклит преди 2500 години), но и всичко е изключително несигурно. При такъв сценарий би било разумно да сте нащрек за това, което се случва или може да се случи.

Доказателство за това (несигурността) се появи в статия в списание Nature:

„Юни 2021 г. Светът е в режим на пандемия от около година и половина. Вирусът продължава да се разпространява при бавно изгаряне; периодичните блокировки са новото нормално. Одобрената ваксина предлага шестмесечна защита, но сключването на международни сделки забавя нейното разпространение. Приблизително 250 милиона души са заразени по целия свят, а 1,75 милиона са мъртви.“

Сценарии като този си представят как може да се развие пандемията covid-19. По света епидемиолозите изграждат краткосрочни и дългосрочни прогнози като начин за подготовка и потенциално смекчаване на разпространението и въздействието на SARS-CoV-2, вирусът, който причинява covid-19. Въпреки че прогнозите и сроковете им се различават, специалистите се съгласяват за две неща: covid-19 е тук, за да остане и бъдещето зависи от много неизвестни, включително дали хората развиват траен имунитет срещу вируса, дали сезонността влияе върху неговото разпространение и – може би най-важното – изборите, направени от правителствата и отделните лица.

Наборът от неизвестни, заедно с всичко останало, ще определи къде ще бъдат глобалните фабрики утре. Или дали такава концепция изобщо ще съществува.

 

Готови за бъдещето

Всеки, който поддържа аргументацията, ограничена до превръщането на индустрията в пандемия, би пропуснал основното. Пандемията covid-19 вече ни научи, че бизнесът трябва да бъде устойчив в бъдеще, включително в условия на пандемия. Стандартните оперативни процедури (SOP) на логистиката в бъдеще ще трябва да бъдат плавни.  Задължително е да имат способността да се адаптират към всяка ситуация в даден момент, за предпочитане – моментално. В тези процедури ще трябва да бъдат вградени планове за извънредни ситуации. Лидерите вече не могат да си позволят да бъдат мениджъри; те би трябвало да се държат като мислители.

Източник: https://nameri-rabota.com/ 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.