България. Топ 5 курорти на северното Черноморие

България. Топ 5 курорти на северното Черноморие

Черноморското крайбрежие на България отдавна е известно със своите здравни курорти.

Всички курорти в България могат да бъдат разделени териториално на курорти на северното и южното черноморие .
Северните морски курорти са условно свързани с летището на Варна. Всички те се отличават с красиви пясъчни плажове, добре развита инфраструктура и висококачествени комфортни хотели.

Следните пет курорта обаче са най-популярни:

Албена

Един от най-удобните комплекси на северното черноморие. Намира се в близост до летището на Варна, само на 30 километра.
Това е спокоен и тих курорт с отлична туристическа инфраструктура. Плажната ивица Албена се простира на 7 км. Албена има лек вход към морето, дъното е чисто и плажовете са добре оборудвани. Морето като цяло е спокойно.
Албена разполага с много зеленина и зони за отдих за деца.

Освен това най-големият балнеологичен център в страната се намира в Албена. А до Албена има национален природен парк.

Албена е чудесен избор за семейна почивка.

Златни пясъци

Един от най-посещаваните курорти на северното черноморие.
Комплексът Златни пясъци се намира на 25 километра от летището на Варна на територията на природен национален парк. Курортът Златни пясъци отдавна е известен с дългите си чисти пясъчни плажове и широколистни гори. Входът към морето е по-малко плитък, отколкото в Албена, но не по-малко чист. Освен това този курорт е награден с екологично синьо знаме.

Тук са съсредоточени огромен брой луксозни хотели.

Курортът разполага с всичко необходимо за активна почивка: много забавления за възрастни, атракции за деца, спортни възможности, много културни програми и богат нощен живот.

Златни пясъци е идеалният избор за енергични хора.

Ривиера

Уютен, интимен курорт, разположен на няколко километра от курорта Златни пясъци и на 18 километра от летището на Варна. Тъй като курортът е създаден на територията на бившата резиденция на българското правителство, той се отличава с малка брегова линия с дължина само 1 км и отлична инфраструктура.

В Ривиерата има само 5 хотела, заобиколени от уникален парк. Ривиера, както и много други курорти в България, има чист пясъчен плаж и чисто топло море.

Наличието на множество термални извори на територията на комплекса разкрива отлични възможности за балнеолечение. На Ривиерата има няколко спа центъра. Ривиера е дом на много летни спортни съоръжения. Курортът разполага и с богат избор от ресторанти, забавления за деца.

Именно тук ВИП персоните предпочитат да си почиват.

Свети Константин и Елена

Един от най-старите морски курорти, разположен в живописен парк и заобиколен от множество горещи термални извори. Курортът отдавна е известен със своите вековни дървета – смокини, кипариси, липи. Плажната ивица е широка, но криволичеща, с много заливи.

Курортът е построил много модерни хотели от най-разнообразно ниво, добре развита инфраструктура. Град Варна е само на 5 километра, което открива отлични възможности за любителите на самостоятелни екскурзии. Курортът има много спокойна атмосфера.

Отличен избор за хора, които ценят традицията.

Кранево

Малко селце, разположено близо до Албена, на 30 минути път с кола от летището на Варна. Това е най-демократичният северен морски курорт в България. Кранево е известно с просторния си пясъчен плаж с дължина 6 километра, нежен релеф, спокойно море и ниски цени.

В Кранево има много хотели за всеки вкус: от евтини до най-взискателните. В курорта има и много международни детски лагери. Кранево разполага с добре развита курортна инфраструктура: има добре оборудвани плажове, ресторанти с национална кухня, много забавления както за възрастни, така и за деца.

Това е идеалното място за тези, които ценят комфорта, но не искат да плащат допълнително за него.

You may also like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *