Видовете паста, които непременно трябва да опитате

Изборът на паста е по-голямо и важно решение, отколкото можете да очаквате. Някои видове са предназначени да се сервират с тежки сосове, други са по-леки. Дебелината и формата на всеки от тях варират значително и с това идват много възможности и предимства.

И макар че можете да посегнете към спагетите всеки път, когато си поръчвате италианска храна от Foodpanda, похапвайки само тях, вие пренебрегвате тонове други макаронени изделия, които може да допаднат повече на вашия вкус.

Ето няколко вида паста, които непременно трябва да опитате.

Каватапи

Тези спираловидни изделия са много вкусни и чрез формата си карат храната да изглежда много по-забавна.

Бонус: Хребетите на пастата означават, че сирене, кремообразни сосове и други няма да се изплъзнат веднага и ще имате една перфектна хапка.

Джигли

Тази пържена паста – известна също като Campanelle – има конусовидна форма и широки краища, което я прави идеална за загребването на тежки сосове.

Орекиете

Тази паста прилича на малки уши, което е малко странно и неудобно да се мисли, докато я дъвчете… Но тази форма е впечатляваща за загребването на натрошени сирена, смляно говеждо или фино нарязани зеленчуци.

Радиатори

Ако никога не можете да получите достатъчно сочно, топено сирене при всяка хапка, трябва да замените всеки друг вид паста с радиаторите. Ще усетите съвсем друго ниво на вкус.

Джемели

Толкова са вкусни, че ще искате постоянно да си ги приготвяте вкъщи, ако не ги намирате по ресторантите!

Букатини

Може бързо да отхвърлите това предложение с аргумента, че това са обикновените, добрите стари спагети. Ако направите така, много изпускате. Букатини е дълга, куха паста, която е идеална за леки сосове на доматена основа.

Папарделе

Ако жадувате за лазаня, но се притеснявате дали ще се справите с тестото и дали няма да объркате рецептата, опитайте папарделе. Тази мека, широка паста прави сосът ви за спагети да изглежда като съвсем ново ястие.

Мафалда

Тази намачкана паста е просто невероятно добра в улова на сухи или пасирани домати, билки и сосове с тежка сметана.

Диталини или Тубети

Не, това не са онези макарони на фурна от детската градина. Този вид паста обаче е много вкусен и супа с малко от нея ви помага да не превръщате основното си ястие във въглехидратна бомба.

Ригатони

Всеки, който обича подобни пълнени черупки, трябва да добави ригатони в своето меню. Приготвянето им изисква по-малко време, а широките ръбове са чудесни за гъсти сирена и сосове.

Каватели

Ако искате да направите храната си малко по-здравословна, разчитайте на каватели. Това е по-лесен за дъвчене вид паста, който по-добре се приема от стомаха.

Фетучини

Това е по-дебела и плътна паста. Тя е доста широка, така че се съчетава много добре с тежки сосове от месо, за разлика от други видове дълги тестени изделия. За фетучини ви препоръчваме кремообразния сос Алфредо.

Лингуини

Лингуините приличат на фетучини, но не са толкова широки. Много ще ви харесат, смесени с морски дарове и сосове от бяло вино. Всеки сос на основата на сметана също е много подходящ.

Вермичели

Тънка и лека паста. Има италиански и азиатски вермичели – едните се приготвят с грис, а втората от ориз. Можете да им сложите малко зехтин и консервирани домати за леко ястие, подобно на спагети, или да ги използвате за супи.

Касарече

Представете си макарони с форма на тръба, но с леко отворени ръбове, които перфектно улавят всякакви сосове…

Огладняхте ли вече?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.