Видове дограма

Дограмата е важна част от процеса на монтаж на прозорци. Тук решавате какви материали ще използвате за прозореца и как ще изглежда той. Често PVC или алуминий са най-добрият избор за прозорци, но трябва да помислите и за функционалността и естетиката на прозореца. В днешната статия ще разгледаме най-често срещаните видове дограма. 

Дизайн

Каса

Класическият изравнен дизайн на прозорците ги прави популярен избор от 18-ти век насам, а тяхната практичност и традиционен чар ги правят идеалният избор за всеки тип собственост. Те са изработени на ръка, за да се изравнят с рамката, с панти от двете страни, които им позволяват да се отварят навън за максимална вентилация. Има три варианта на прозорци с крила, всички от които могат да бъдат направени по поръчка, за да отговарят на индивидуалните нужди на вашия имот.

Касата традиционно се изработва от дърво, но могат да се използват и много други видове дървен материал. Например дъбът е един от най-популярните избори за дърво и е известен със своята издръжливост и дълголетие. Други дървета, като ела, череша и махагон, също изглеждат страхотно в този тип прозорци. Все пак трябва да имате предвид устойчивостта на дървото, което избирате.

В допълнение към класическата си привлекателност, прозорците с крила могат да ви осигурят и превъзходна изолация срещу загуба на топлина. Те също имат по-малко точки, където може да се събира прах, което ги прави лесни за поддръжка и почистване.

vidove-dograma-kasa

Двойно окачени

Двойно окачените прозорци са нестърчащи прозорци, които имат две независими крила, които се плъзгат напред-назад. Те предлагат по-добра вентилация от дограмата с едно окачване и позволяват външно екраниране. Техният уникален дизайн също така позволява лесно почистване. Прозорците с едно окачване имат едно работещо крило, което остава изравнено със стената. Това ги прави отличен избор за пътеки или вътрешни дворове.

Този вид дограма често е направен от дърво, фибростъкло или винил. Те разполагат с две вертикално плъзгащи се крила, които се отварят или затварят независимо. Тези прозорци се предлагат с голямо разнообразие от декоративни и функционални характеристики. Рамките се състоят от глава, стълбове и перваз. Обикновено тези прозорци се отварят отгоре и се затварят отдолу.

Друго предимство на двойно окачените прозорци е тяхната енергийна ефективност. Новите прозорци могат да помогнат за намаляване на разходите за отопление и охлаждане във вашия дом. Старите прозорци често имат разхлабени или счупени фуги и са по-малко енергийно ефективни. В допълнение, ставите им могат да се разхлабят и да увеличат риска от проникване на въздух.

vidove-dograma-dvoyno-okachena

Материал

Алуминий

Алуминиевата дограма е много гъвкав материал, така че можете да я използвате, за да създадете всякакъв външен вид, който искате. Освен това може да се оформя лесно и да поддържа големи стъкла. Освен това има много налични цветове и дизайни. Можете дори да използвате различни комбинации от цветове за съвременен външен вид.

Друго предимство на алуминиевата дограма е, че е енергийно ефективна и не изисква поддръжка. Те също така имат висока устойчивост на атмосферни влияния и фактори на околната среда. Алуминиевата дограма е популярен избор сред архитектите, защото предлага почти неограничени възможности. Термичната бариера на алуминиевата дограма я прави особено добра за изолация на сгради. Може да постигне коефициенти на топлопреминаване, подобни на тези на пасивна къща.

Алуминиевата дограма набира скорост на световния пазар, благодарение на естетическия си вид и функционалност. Използването на този материал е особено подходящо за сгради в модернистичен стил, където голямото остъкляване е обичайна гледка. Освен това алуминиевите прозорци отговарят на изискванията за качество и здравина.

vidove-dograma-aluminieva

PVC

PVC дограмата е известна със своето високо качество, отлични топло-акустични параметри и практичност. Пластмасата е изключително издръжлива и не изисква сложна поддръжка. Освен това експлоатационният живот на PVC дограмата е изключително дълъг. Освен това PVC прозорците от Полша се предлагат в огромно разнообразие от цветове и дървесни фурнири.

В сравнение с дървената или алуминиевата дограма, PVC дограмата е по-енергийно ефективна. Тяхната технология за двойно остъкляване помага на собствениците на жилища да намалят сметките си за отопление и подобрява околната среда. Това ги прави рентабилна инвестиция в защита на стойността на вашия имот. Освен това са лесни за почистване и поддръжка. И тъй като са по-издръжливи от дървените прозорци, те имат потенциала да издържат с години.

Ако не сте сигурни в собствените си способности или нямате време да монтирате прозорци, PVC дограмата е отличен избор. В сравнение с дървената, PVC дограмата има по-модерен вид и като цяло отговаря на естетиката на повечето домове. В допълнение, PVC прозорците се предлагат и в широка гама от цветове, което ви позволява да изберете най-доброто за вашия дом.

vidove-dograma-pvc

За качествени видове дограма София е мястото, където първо да потърсите. Там се намира една от най-популярните фирми в страната – Премиум Пласт.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.