Внимание – банковата лихва може и да е с отрицателни стойности

Много от българите вярват, че най-добрата инвестиция на спестени пари може да бъде само и единствено в банката. В много от нас стоят на стража спомените от далечното минало, в което парите не е можело да бъдат спестявани през покупка на имот или бизнес, а е можело само да се открие влог в единствената /тогава държавна/ банка, която да съхранява и умножава авоарите на народа.

Сега времената са много различни, а за един доста дълъг период от време, банките търсеха да привлекат свободни капитали, което им позволи да дават много високи лихви. Не бяха рядкост банки, които обещаваха и изпълняваха договори по срочни депозити с проценти на лихвата над 10!Тези времена отдавна ги няма вече.

Сривът на КТБ и няколкото предупредителни ситуации по други банки алармираха, че времената са различни и трябва да се предприеме нещо веднага, за да се спре вливането на пари в сейфовете. Колкото и да ви е чудно, банките печелят от това, че влагате парите си в тях, но ако единственият бизнес е само това, то те няма кому да дадат пари в заем, заради високите лихви по кредитите, следователно, няма как да ви платят и на вас, че ползват спестяванията ви.

Днес ситуацията е коренно различна – трудно ще намерите банка, която да дава над 1% лихва за спестените ви пари, а често престоят им там е свързан и с допълнителни условия и такси. Не е необичайно, ако изведнъж се окажете длъжник на банката за парите от таксите, които лихвата не е успяла да покрие.

Всъщност, ситуацията може да бъде разчетена по няколко начина, като най-правилният е, че банките дават зелена светлина да направите нещо по-добро с авоарите си – да ги умножите, като правите бизнес и разумни инвестиции в други сфери.  С ръста в онлайн търговията и IT сферата, можете да заемете бързи пари от интернет,  да умножите на няколко пъти размера им и да станете богат, само ако имате брилиантна идея и малко повече късмет.

Ако ви е страх от резки движения, банковата система дава сигурност на спестяванията ви, като не обещава, че ще ги умножи след края на договорения период. Същевременно, това е времето, в което можете да харчите парите си, купувайки имоти, бизнеси или просто, забавлявайки се. Ваши са единствено парите, които сте изхарчили. Не подценявайте тази правилна максима.

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.