Добрият етикет при приборите за хранене

Добрият етикет за хранене навсякъде по света е почти идентичен. Естествено, съществуват някои разлики, но въпреки това посудата се подрежда по определен начин и сигналите са в голяма степен универсални. С помощта на Anmar, които са специалисти в приборите за хранене и кухненското оборудване, ще ви разкажем кои са основните правила в етикета по време на вечеря или обяд във формална обстановка. Нека да видим какво ви подготвихме.

Етикетът при приборите за хранене

Етикетът не навсякъде е задължително да се спазва, но има официални ресторанти и заведения, в които просто няма как да не прилагаме правилата му. В случай че посетите такова място, по-долу сме ви изброили по-важните и универсални правила. Някои от тях се отнасят към приборите за хранене, други за начина, по който те се използват.

 • Дръжте вилицата в лявата си ръка, ножа в дясната си ръка.
 • Дръжте и двете в ръцете си на масата, докато се храните. Американците и британците държат лявата си ръка под масата или в скута си. В останалите части на Европа обаче е прието ръцете да са върху масата.
 • Не оставяйте ножа или вилицата, освен за да пиете или да вземете хляб.
 • Ножът (в дясната ви ръка) се използва и за дискретно насочване на храната върху вилицата (в лявата ви ръка).
 • Не режете цяло парче месо наведнъж. Отрежете парче с размер на хапка и го изяжте, преди да отрежете друго парче.
 • Ако има повече прибори за хранен от нож и вилица (например: вилица за салата, десертна лъжица и т.н.), спазвайте следното правило: Движете се отвън навътре за всяко ястие. Понякога лъжиците се поставят над чинията, а не отстрани.
 • Когато приключите, поставете ножа и вилицата си един до друг върху чинията, сочещи към центъра, с дръжките в долния десен ръб (позиция на пет часа).
 • Не яжте с ръце.

Европейци рядко ядат с ръце, особено в изискан ресторант или в официална или полуофициална обстановка за хранене, дори пицата се яде с нож и вилица. Въпреки това, ако сте на грил парти на открито или се храните неофициално, някои храни, като хамбургери или хотдог, можете да ги консумирате с ръце.

Етикет при напитките

В Европа рядко се пие чешмяна вода, въпреки че е напълно безопасно. Най-често се сервира газирана или негазирана минерална вода от бутилка. Това е нормата, която всички са приели. След похапване е прието да се сервира чай или кафе, ако е през деня, а ако е вечер, някакъв по-твърд алкохол, като ликьор, уиски, бренди или др. Освен това по време на самата вечеря може да се пие вино или бира. Ако се сервира вино или бира (а обикновено е така), изчакайте домакините или организаторите да вдигнат тост или да кажат наздраве. В Европа това често се случва още в секундата, в която чашите докоснат масата, така че няма да ви се наложи да чакате дълго.

вилици и лъжици
вилици и лъжици

Салфетките са задължителни

Поставят се в скута и се използват при нужда. Ако трябва да напуснете масата по някаква причина, е добре да поставите салфетката до чинията (не на седалката на стола). След хранене салфетка също се поставя до чинията, а не върху нея. Това важи и за хартиените салфетки, които ще попаднат в кошчето за рециклиране на хартия.

Допълнителни правила на етикета

 • Счита се за неучтиво да оставяте храна в чинията си.
 • Супената лъжица трябва да загребва навън в купата, преди да я поднесете към устата си.
 • Използвайте вилица, за да натиснете храната в лъжицата и яжте с лъжицата, ако храната е по-течна.
 • Не поставяйте цялата лъжица в устата си.
 • Никога не използвайте зъбите си, за да изчистите храната от лъжицата, вилицата или друг прибор за хранене.
 • Режете храната си на малки части. Нарязването на цялата храна наведнъж и храненето само с вилица в ръка е неприемливо
 • Хлябът се яде с ръка. Никога не се реже или къса с приборите за хранене.
 • Ако кръстосате приборите за хранене в чинията, това е знак, че блюдото не ви е допаднало и не сте доволни.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.