Загадъчната история на древните парфюми в Египет и Древна Гърция

drevni-parfiumi

Парфюмите датират от далечни времена. Някога са били произвеждани аромати само за най-важните особи в царствата, а днес всеки може да си позволи поне едно ухание.

За начало на парфюмерийната индустрия се смята Египет. Разбира се, не си представяйте днешните аромати и парфюми. Тогава всичко е било напълно естествено, изработено от растителни масла и животински продукти. Прекарани през специална обработка, така че да се извлекат най-добрите ухания.

До ден днешен археолозите продължават да откриват останки на парфюми в различни местности. Има много дълга история зад създаването на едно от най-любимите неща на всички. Нека се върнем в далечното минало и разберем как всъщност е започнало всичко.

Парфюмите се срещат в много древни цивилизации, но безспорно за начало се смята Египет. Египтяните, както всяко друго нещо, свързвали парфюмите с боговете. Смятали че ароматите са всъщност потта на бога Ра. Скоро след Египетското царство, парфюмите се разпространили по целия свят – Древен Рим, Гърция и други  народи.

Откриваме аромати почти навсякъде, макар и те да не бъдат под формата на парфюми. Всеки народ е използвал, каквото сметне за добре, за да придаде по-хубаво ухание на своето ежедневие.

Освен с цел да носят приятни аромати, повечето масла били използвани и срещу силното слънце. Точно такава била употребата в Африка, където се създали някои от невероятни ухание за това време. В Месопотамия и Вавилон производството на парфюми напреднало, като започнали да съчетават различни ухания на кедър, смирна, тамян и кипарис. Можем да кажем, че така за пръв път били създадени парфюми наподобяващи нашите представи.

В сегашните парфюми се използва алкохол, като носител на нотките аромат. По този начин се задържа уханието и с всички нотки се смесват в едно цяло. В миналото са използвали етерични масла, което може да е по-добрият вариант и за нас. Те са перфектни, защото попиват аромата и той се усеща дълго време. Самите нотки, използвани за създаването на парфюми били на растителна основа, като се започне от тревистите и цветята и се стигне до дърветата. Съчетавайки различни ухания, древните народи били опиянени от създаденото.

В Древен Египет чистота се ценяла много, а парфюмите били мерило за чистото. Който имал и носел, се смятал за чист и достоен човек. При гърците парфюмите се използвали за по-различно нещо. Те смятали, че носейки аромати ще измолят покровителство на боговете. Благодарение на гръцкия народ до ден днешен съществува ароматерапията. Те смятали, че това подобрява здравето, жизнеността и най-вече подмладява кожата. И все пак парфюмите били скъпи и много ценени, затова само най-заможните и хората с царски произход имали възможност да носят.

След въвеждането на християнството, доста се променило и за парфюмите. Започнали да се използват мускус, роза и кехлибар – нотки, които днес са в основата на парфюмерийната индустрия.

Арабите също допринесли към развитието на парфюмите. Те въвели техниката на дестилация, изпаряване, филтруване – методи, без които днес не можем да се представим създаването на парфюмите, а и не само.

В началото парфюмите се ползвали само за специални поводи или за ритуали, но с течение на времето се приложили в ежедневието. Хората толкова свикнали с приятния им аромат, че искали винаги да ги усещат.

You may also like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *