Заем до заплата – добрият, лошият и злият

Заемите до заплата са вид необезпечени заеми, които изпълняват функцията на краткосрочни аванси. Този тип финансиране стана много популярен последните години. Хората го използват при някакви непредвидени разходи по средата на месеца и го изплащат при следващата заплата. От там и името му – заем до заплата. Толкова добри ли са този тип заеми обаче, колкото твърдят всички. Имат ли си недостатъци и какви са те? Продължавайте да четете и ние ще ви преведем през трънливият път на заемите до заплата.

Какви са добрите страни на заемите до заплата?

Заемите до заплата са необезпечени, тоест не ви трябва поръчител за да придобиете такъв, нито пък някакъв залог. Това е основната разлика с онези заеми, за които трябва да си заложиш къщата, апартамента или някаква част от имуществото, така наречените ипотечни. Бързите заеми са един вид безгрижни заеми. Честа практика е агентите да искат фиш от заплата от предния месец, за да се подсигурят с документи, че вие получавате редовни приходи от дейност. Един пример за фирми отпускащи заем до заплата са www.minizaem.bg, като размера може да е от 500 до 5000 лв.

Бърз и лесен процес по кандидатстване

За огромна изненада на всички, кандидатстването за заем до заплата става изключително лесно. В повечето пъти, попълването на формата отнема 15 минути на клиентите. Освен това фирмите, които отпускат заеми до заплата, не правят много подробна кредитна проверка, което също намалява времето за одобрение драстично. Това пести неудобството на клиентите да попълват сами детайли за предишните си заеми. Ако пък клиентите попълват формата през интернет, тогава процесът е още по-бърз и по-лесен. Всичко може да отнеме към 10 минути.

Заемите до заплата са с лесен достъп

Повечето фирми, които дават заеми до заплата са готови да подсигурят исканата сума, въпреки лошата кредитна история на клиентите. Всеки човек вземал някога кредит има кредитен рейтинг, който ако е нисък може да му попречи да изтегли нов заем. Фирмите, които дават заеми до заплата, не се съобразяват с кредитния рейтинг. Единственото нещо, което вземат под внимание е размера на заплатата. Така си осигуряват сигурност, че заемът, който дават е достатъчно нисък, за да може да бъде покрит без проблеми.

Най-бързото одобрение за кредит

Когато клиентът попълни формата и я предаде на кредитния консултант или я изпрати онлайн следва процес на одобрение. Честа практика е това да отнема до няколко часа. Някои компании успяват да смъкнат времето дори под час. За сравнение, в банковите институции това време може да отнеме над седмица.

Какви са недостатъците на заемите до заплата?

На първо място трябва да отбележим по-високите лихви.

Подобно на другите кеш аванси и този тип се характеризира с по-висок размер на лихвите. Това прави задължително условието, клиентите да имат точна и ясна представа как ще върнат сумата. В някакви много специфични ситуации и при неакуратни практики се стига до лихва от 500%. Това естествено са изключения, средната лихва е малко по-висока от тази на банковите кредити.

Таксите

Клиентите трябва да са много внимателни с размера на таксите. Непочтенна практика е да се слагат високи такси без те да са ясно упоменати из документацията. Друг тънък момент са таксите за закъсняло плащане, които могат да стигнат до 15% от взетата сума.

Подписвайте само след като сте прочели внимателно договора

За съжаление, има и фирми, които се възползват от възможността за дребният шрифт и сложно завъртяните термини. Важно условие е да се чете договора много внимателно и за всеки термин, чието значение не е ясно, да се пита. Вземането на заем до заплата не трябва да се превръща в бреме следващите няколко години, само защото не сте обърнали достатъчно внимание какво подписвате и какво ви обяснява кредитния консултант.

Събирането на заемите

Уверете се, че когато давате лична информация, тя няма да бъде използвана за непочтенни практики, ако не успеете да върнете заема на време. В различните страни има различни ограничения, като примерно в САЩ е забранено да се звъни на работното място на бърз заем до заплатаклиента или пък той да се заплашва с арест или физическа саморазправа. Потребителските организации се борят срещу подобни практики. Ако имате подобни проблеми е добре да се обърнете към адвокат.

Заемите до заплата могат да бъдат удобен инструмент за финансиране, ако се вземат мъдро и с висока степен на отговорност.

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.