Защо е важно да се снабдите със система за пречистване на чешмяна вода?

В някои екзотични страни по света водата от водопроводната мрежа е напълно негодна за пиене. У нас водоснабдителните станции гарантират безопасността на чешмяната вода, но преди да стигне до чешмите, тя преминава през тръбопровод. Голяма част от водопроводните тръби в страната ни са стари, ръждясали и износени. Чрез тях във водата навлизат вредни вещества и бактерии.

Някои хора не пият чешмяна вода, защото усещат подозрителен вкус. Всъщност, дори водата да има нормален вкус, не е сигурно, че е безопасна. Към тези фактори можем да добавим варовиковите отлагания по уредите и съдове и неприятната миризма на хлор. Става ясно, че нуждата от домашна система за пречистване на чешмяната вода е доста голяма.

Кои са индикациите, че трябва да филтрирате водата в дома си?

Понякога може с просто око да се определи дали водата от чешмата е годна за пиене и готвене. Мътният жълтеникав или ръждив цвят е индикатор, че питейната вода не е годна за консумация. Спорно е дори дали е редно да се използва за къпане и миене съдовете. Вкусът е друг начин да определите качеството на природната течност:

  • Гнилостният вкус на водата показва наличие на сероводород, а тръпчивият – излишък на желязо;
  • Ако след пране дрехите ви имат сив оттенък, значи във водата има манган и тежки метали;
  • Ако в чайника ви се появи котлен камък, а след измиване по съдовете остават бели петна, това значи, че имате твърда вода. Варовиковите отлагания могат бързо да повредят някои електрически уреди – кафемашини, термо кани и др.

Данните сочат, че в повечето региони на страната водата се нуждае от допълнителна филтрация, което принуждава домакинствата да използват различни видове филтърни системи. Другият вариант е да се използва само бутилирана вода за пиене и готвене, което е доста скъпо и ангажиращо с носенето на тежки и обемисти бутилки.

Филтърна система под формата на приставка за батерията – защо е добра опция?

В много магазини за битови уреди вече се продават компактни (мини) филтърни системи за пречистване на питейна вода. Могат да се закупят дори онлайн от специализирани магазини като Giga, където ще намерите всичко необходимо за дома.Те са по-добра опция от филтърните кани, защото имат капацитет да пречистят по-голямо количество за по-кратко време.

Устройството им и начина на използване се отличава с простота. Приставката се монтира върху смесителната батерия, без да заема много място и да пречи по какъвто и да е начин. Пречиствателите от този вид пречистват водата от хлор, ръжда и малки суспензии. При някои модели вътре в устройството има касета (патрон), която трябва да се сменя на всеки един до три месеца. Основният компонент на филтъра е активен въглен.

Плюс на тази разработка е ниската цена и лекотата на инсталиране. За разлика от по-сложните системи с обратна осмоза, не е нужно да се търси майстор-водопроводчик или специалист по пречиствателни системи за монтажа. Съвременните филтри са с приятен дизайн и дават възможност за бърз преход между свободен режим и режим на филтрация. При някои дейности не е нужно водата да се пречиства.

Минус на автономните битови системи за филтриране е, че могат да намалят водната струя. От друга страна, ако водата тече твърде силно през пречиствателя, това може да понижи качеството на филтриране. Някои разработки позволяват почистване на филтъра, което пести пари за закупуване нов филтър на всеки 1 до 3 месеца.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.