Здравословни свойства на зелената елда

Здравословни и полезни свойства на зелената елда!

 

Елдата е антиподът на ГМО

Елдата може да се нарече абсолютно екологично растение: тя се отглежда без химически торове, не се страхува от плевели, изтласквайки ги самостоятелно от полето, поради което за отглеждането й не се използват пестициди. Освен това елдата никога не е била генетично модифицирана, нямаше причина. Елдата е много силно растение, по отношение на биологичното оцеляване можем да кажем, че е по-силно от нас.
Как да готвя и ям зелена елда

Можете да накисвате елда за 8-20 часа, като през това време изплаквате добре 1-2 пъти, тъй като суровата елда образува слуз, когато се намокри. През деня елдата започва да покълва. Не трябва да чакате дълги кълнове, защото тогава зърнените култури започват да се рушат, а кълновете все още се отчупват. Достатъчно е да „събудите“ семената и да започнете процеса на покълване. След това трябва да го излеете върху подноси за сушилнята и да изсушите 10-12 часа при 35 градуса, докато стане напълно суха и хрупкава. След това може да се съхранява в херметически затворен контейнер, колкото искате. Покълналата елда може да се излее с мляко, като се добавят стафиди, плодове, семена, ядки или пресни плодове.

Зелената елда се готви бързо (10-15 минути) и е идеална като основа за зърнени храни и традиционни ястия от ориз. Тя има много деликатен вкус: на някои наподобява лешници, на други – пържени картофи. Можете също да добавяте зелена елда към бебешка храна, към зеленчукови ястия.

А зелената елда също може да се яде сурова, като ядки или чипс. За разлика от кафявите зърнени култури, той е мек, бързо се накисва в устата, но не полепва по зъбите.

Източник: https://e-broshura.com/fantastico-broshuri/

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.