Интересни факти за Валдхорна

Валдхорната (от немски Waldhorn – „горски рог“) е меден духов музикален инструмент в регистъра на бас-тенорите. Произлиза от сигналният ловджийски рог от средата на XVII век. До 1830, подобно на други духови инструменти няма клапани и е естествен инструмент с ограничен звучене.

Сред медните духови инструменти валдхорната се откроява с мелодичен, кадифен и топъл тембър и внимателен и лиричен звук. Донякъде и заради предшественика си първото впечатление от звука и е свързано с неограничени простори, природа, гори и полета. Но за нея са характерни и смели и драматични отсенки, което напомня за рицарските турнири през Средновековиет. Ловджийският рог се свирил с лице нагоре и имал самоо 14-15 звуци.

Той се превърна във вълдхорна през 1750 г., когато един музикант от Дрезден А. Дж Хампел навежда инструмента надолу и при свиренето играта започнал да вкарва в него ръката си, като така увеличавал или намалявал височината на естествените звуци. След това, в началото на ХIХ век към него е пригоден вентилен механизъм, който дава възможност за възпроизвеждане на пълната скала с валдхорната. Съвременната валдхорна е вече завъртяна в кръг метална тръба с дължина повече от 3 м с много извивки. В центъра на кръга има вентилен механизъм, който регулира дължината на въздушният стълб и регулира звуците. Лявата ръка на изпълнителя се опира на три те клавиша част от вентилният механизъм. А допълнителните 4 и 5 значително улесняват процеса на изпълнение. Въздухът се вдухва в инструмента през мундщука.

Липсващите звуци при диатоничната и хроматичната скала се получават с помощта на ръката, която музиканта поставя в долната по-широка част на инструмента. Тези звуци се наречат затворени. При по-високите дължината на валдхорната е по-къса а при ниските – по-дълга. Най-често употребявани са : F, E и Es.

За да промените звученето се използват допълнителни тръби, които удължават валдхорната и се наричат машинки или корони. Не на всяка валдхорна може да се свирят всички ноти. Колкото е по-дълга в долната си част валдхорната, толкова броят на наличните ноти увеличава.

Валдхорната с три цилиндри дава възможност за пълната хроматична скала, без затворени звуци. Звуците и са благородни, мелодични и поетични. От всички медни духови инструменти тя се отличава с мек характер на звука. Този инструмент е един от най-необходимите в един симфоничен оркестър. Валдхорната се използва в симфонични оркестри и духови оркестри, както и като солов инструмент в ансамбъла.

Източник: music-store.bg

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.