Какви лещи са подходящи за хора със синдром на сухото око?

Ксерофталмия или синдром на „сухото око“ – такава диагноза се поставя днес на всеки втори пациент от неговия офталмолог по време на първоначалния преглед. През последните две десетилетия заболяването стана много разпространено. Експертите заключават, че това явление е свързано с широкото използване на електронни устройства и компютри.

Някои потребители прекарват по-голямата част от деня пред екраните и това е много голям стрес за зрителните органи. В нормално състояние човек мига около 11-12 пъти в минута, но докато работи пред монитора, честотата на мигане е само 5-6 пъти.

В това време очите не се овлажняват естествено, слъзният филм изсъхва, тъй като влагата се изпарява интензивно. Очите се зачервяват, появява се усещане за сухота и дразнене, а същевременно контактните лещи също изсъхват, тъй като им липсва влага от слъзната течност.

Могат ли да се носят контактни лещи при сухи очи?

Преди да изпишат рецепта за контактни лещи, лекарите-офталмолози извършват набор от диагностични изследвания за измерване на параметрите на очите: основния радиус на кривина и диаметъра на роговицата, оптичната сила на двете очи и други стойности, които са необходими за правилния избор на лещи.

В случай че пациентът се оплаква от повишена сухота и чувствителност на очите, тогава му се предписват и допълнителни изследвания. Ако според резултатите от изследванията нивото на хидратация на роговицата и лигавицата е недостатъчно, тогава офталмологът ще предпише контактни лещи, подходящи за сухи очи.

Тези лещи трябва да имат подобрени характеристики: повишено съдържание на влага и кислородна пропускливост. Освен това може да се предпише използването на овлажняващи капки. В случай че синдромът на „сухото око“ е твърде силно изразен, носенето на контактна оптика е противопоказано – по-добре е да се използват очила.

Какви лещи са подходящи за синдрома на сухото око?

Важен параметър на лещите, подходящи за сухи очи, е тяхното съдържание на влага и нивото на DCL. Тези характеристики трябва да са доста високи, за да може оптиката да осигурява комфорт при носене. След потвърждаване на диагнозата офталмологът препоръчва лещи за синдром на сухото око с желаните характеристики. Най-често това са еднодневни лещи, които са и най-хигиенични.

Ако трябва да посочим модел и марка, то това са:

Dailies Total 1

Тези меки контактни лещи са изработени от Delefilcon A – силикон-хидрогел полимер, който има най-високото ниво на кислородна пропускливост сред дневните лещи – 156 единици.Лещите се наричат водоградиентни, защото тяхното съдържание на влага е неравномерно: от 33% вътре в полимера до 80-100% на повърхността.

Този параметър е подобен на процента на влага на повърхността на роговицата. Dailies Total 1 са биосъвместими с лигавиците и поддържат нужното за очите ниво на влага през целия ден. Лекарите препоръчват този модел на хора, чиято дейност е свързана с интензивна зрителна работа. С рецепта можете да ги закупите дори онлайн от магазин Lensin.

Biotrue ONE Day

Тези контактни лещи са изработени от иновативен материал HyperGel (ХиперГел), чието съдържание на влага е цели 78%. Благодарение на това свойство повърхността им остава влажна до 14 часа при носене, дори в сухо или ветровито време. Офталмолозите препоръчват този модел на пациенти с особено чувствителни очи.

Dailies AquaComfort Plus

Меки ежедневни контактни лещи от Alcon (САЩ). Това е революционна разработка с тройна система за овлажняване. Произведени са по технологията Triple Moisture Action, осигуряваща добра хидрофилност на материала през целия ден. По време на производствения процес към хидрогелния полимер Nelfilcon A се добавя овлажняващ агент, който постепенно се освобождава в микродози при всяко мигане.

Поради това съдържанието на влага в материала е много високо – 69%. Асферичният дизайн на повърхността на лещата ви позволява да се справите с оптичните аберации във всяка среда. Зрението с лещите Dailies AquaComfort Plus остава отчетливо и ясно дори при слаба светлина.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.