Как кафето ви помага да тренирате по-добре?

Кафето е топла, вкусна напитка, която ни ободрява.  Всички обичаме да си дадем почивка с чаша кафе в ръка, но колко от нас всъщност знаят, че кафето действа добре на телата ни и по друг начин? Направени са много изследвания за положителното въздействие на кафето върху нашето здраве и всички те показват невероятни резултати. Един от аспектите, които са изследвани е как кафето допринася за физическата ни форма по време на тренировка.

Една от основните функции на кафето е, че повишава бдителността. По-високата бдителност повишава и нивото на представяне. Тя позволява тренировката да е по-енергична с по-малко болка и умора.

Кафето изгаря мазнините

Как е възможно кафето да ви помага да изгаряте повече мазнини? Може би това е едно от най-големите предимства при пиенето на капсула Nespresso. Когато изпиете чаша кафе преди тренировка, мастните клетки се активират, вместо гликогена и започват да изгарят първи. По този начин можете да се сбогувате със слоя мазнина над корема си и да разкриете онези коремни мускули, които всички харесват. Тренировката ви става много по-зареждаща и вие ще се гордеете повече със себе си след нейния край.

Голямото количество кофеин в кафето също така повишава метаболизма ви, което ви кара да изгаряте повече калории през целия ден. Бързият метаболизъм ви помага да консумирате повече калории и въпреки това да сте в дефицит. Ако един ден от седмицата похапвате вредни храни, които биха ви забавили метаболизма, но пиете по 1-2 кафе капсули Nespresso всеки ден, то тогава със сигурност този един ден няма да се отрази негативно на изгарянето ви на мазнини.

Повишена производителност

Както стана ясно връзката между кофеина и упражненията е тясна и едно кафе преди тренировка ще има голям ефект върху ефективността ѝ. Кофеинът е стимулант, който влияе на централната нервна система, ума и сърцето. Всички те играят жизненоважна роля в подпомагането на тялото ви да работи по-усилено по време на тренировка.

Кофеинът, също така, стимулира отделянето на хормони, които ни карат да се чувстваме благоразположени. Те подобряват настроението, така че пиенето на кафе точно преди тренировка ще ви помогне да се насладите на самото трениране. Ако се наслаждавате на тренировката си, е по-вероятно да се натоварвате по-силно и по-енергично.

Помага за запазване на мускулите

Според изследвания кафето може да помогне за освобождаването на човешкия хормон на растежа. Това е жизненоважен хормон за растежа и поддържането на вашите мускули. Загубата на мускули може да причини ефекта на стареенето, както и да намали тонуса на тялото и да забави способността му за изгаряне на мазнини. Следователно, като поддържате мускулите ви, вие ще помогнете за компенсиране на свързаната с възрастта мускулна атрофия и ще поддържате по-млада мускулната тъкан.

жена се наслаждава на кафето си
жена се наслаждава на кафето си

Кога да пием кафе

Ако тренирате сутрин, пийте кафето си около 30 минути преди да започнете тренировка, за да получите най-добри резултати. Кофеинът се абсорбира в системата в рамките на 15 до 45 минути и достига пика на стимулиращия си ефект между 30 и 75 минути. Ако не сте яли се абсорбира по-бързо.

Кофеинът ще остане във вашата система до 6 часа след като сте го изпили, но това зависи от количеството му, вашето тегло и метаболизъм. Ако тренирате следобед или вечер, опитайте само с половин чаша преди тренировката и вижте как ще се справите. Всичко зависи от вашата поносимост, телесно тегло и възраст.

Какво кафе

Различните видове кафе съдържат различни нива на кофеин. Тъмно изпеченото кафе обикновено съдържа по-малко кофеин, а светло изпеченото кафе има повече. Така че опитайте първо с тъмно изпечено кафе и вижте как ще се почувствате, ако смятате, че не ви е достатъчно, преминете към светло изпечено кафе. Ако все още спите спокойно през нощта, направете стъпка към леко изпечено кафе за супер заредена тренировка.

За повече информация относно видовете кафе капсули проверете тук: https://www.nespresso.bg/

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.