Кашата: от далечни времена до наши дни

Руската култура е неразривно свързана с кашата. И колко много пословици и поговорки съществуват, в които се споменава този ценен продукт! „Обядът не е за обяд без каша“ – невъзможно е да си представим истинско ястие без него. Кашата също е символ на общуването между хората – „Докато не ядете каша от една купа, няма да познаете човек“.

Нито една значима церемония не можеше да мине без каша, всички най-важни събития бяха свързани с нея. Това ястие се готви на сватба (самите младоженци), при раждането на дете в семейството и при неговото кръщене, погребение и възпоменание. След успешен изход от битки, кашата винаги трябва да е на масата. Нещо повече, имаше толкова много рецепти, че всяка уважаваща себе си любовница измисляше своя.

В онези дни, за да наемат работник, поставят пред него голяма чиния с каша – ако я изяде, значи е добре. Яде добре, работи добре. Това е още една причина за голямата любов към този продукт в Русия – той е много хранителен.

А хранително означава здравословно. В края на краищата той е богат на растителни протеини, въглехидрати, минерали и витамини. Освен това пълнозърнестите зърнени храни съдържат фибри, необходими за доброто храносмилане, и аминокиселини и повечето от тях са просто необходими за здравето.

Русия винаги е била аграрна държава. От незапомнени времена зърнените култури се отглеждат навсякъде и в големи количества. Те имат способността да приемат хранителни вещества и биологично активни вещества директно от самата природа и след това дават тази полза на хората.

Може да се отбележи, че популярността на всички видове зърнени култури днес само нараства и набира скорост. Да бъдеш здрав става все по-модерно и престижно. Но кашата е евтин и достъпен продукт за повечето. Това обяснява широкото му търсене сред потребителите.

Всички видове ястия с каши могат да бъдат намерени както в менюто на всяко кетъринг място, така и в престижни ресторанти в столицата. Руската кухня е нещо, с което с право можем да се гордеем; всеки чужденец може да посочи поне няколко ястия от нея. Този подход е много правилен, защото приемствеността е характеристика на руската култура.

Интересна история, благодарение на която се появи така наречената „суворовска каша“. По време на една от кампаниите армията под ръководството на командира се оказа в трудна гастрономическа ситуация. За да се нахрани армията, имаше зърнени храни, но всички различни видове и не много. Тогава беше решено да се смесят всичко, което беше – елда, грах, овесени ядки и всички други зърнени култури. В резултат войниците останаха пълни и в света на кулинарията беше добавена друга рецепта. Историята със „суворовска каша“ е съвпадение. Но съвременните диетолози наистина вярват, че няколко зърнени храни в кашата я правят още по-здравословна.

Корените на такова благоговейно отношение към кашата в руската култура могат да бъдат открити в езичеството. В древни времена нашите предци, молейки се на своите богове, оставяли каша като жертва, за да поискат реколта година. Естествено, само най-доброто, което може да се намери в къщата, е използвано за принасяне. По този начин древните славяни са се приравнявали на боговете, считайки такава храна за свой дар.

Кашата е това, което обединява големи групи от хора по време на сезонната работа в арталата. Често може да се чуе такава фраза „Ние сме в една и съща бъркотия“ – това означаваше, че хората работят заедно, в един екип и храненето е разделено на всички.

И днес кашата може да обедини – семейство на масата по време на закуска или големи групи от хора по време на тържества.

Още рецепти:

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.