Кои кредити са полезни и кои – не?

Инвестиционен заем

Това е един от най-полезните кредити. Обикновено се използва така: инвеститор или търговец вижда благоприятна ситуация на пазара. Теглят заем, използват парите, плащат лихва и реализират печалба, която е няколко пъти по-голяма от разходите. И, няма спор, това е чудесна възможност. Но ако разгледаме съвременния инвестиционен пазар може би трябва малко се позамислим. Банковите лихви никак не са малки. Рисковете също са големи. Ето защо инвестиционните заеми са малко спорни, по отношение на рентабилността.

Но пък всяка ситуация е уникална. Можете дори да вземете заем за бизнес и да спечелите много пари от него, ако човек е решен да работи денонощно, за да успее на всяка цена. Но по финансовите въпроси все пак е по-добре да сте по-бдителни, за да не се окаже така, че да загубите всичко. Ако вземате кредити само за да живеете няколко месеца по-добре от обикновено, тогава е вероятно да възникне нещо неочаквано и тогава част от парите да трябва да бъдат похарчени извън предварителните разчети. И тогава вероятността да попаднете в „дългова пропаст“ е много голяма.

„Дълговата пропаст“ е често срещана ситуация сред хората, които дори не се замислят дали да теглят кредит, а се втурват веднага към това лесно решение.

Изводът е следният: човек взема заем с идеята, че ще го върне след известно време. Тогава обстоятелствата се променят и за да изплатите дълга, трябва да вземете нов кредит. При по-неблагоприятни условия. И тогава идва прозрението, че не можете да изплащате редовно всички кредити, защото трябва да покривате все пак в някаква степен и собствените си нужди.

Самостоятелното излизане от такава ситуация е трудно. Трябва или да започнете да работите много и да се ограничите в почти всичко, или да потърсите външна помощ от близки.

Изводът е ясен – при един безкраен поток от кредити, човек едва ли ще успее да се справи лесно.  Ето защо не трябва да вземате безразсъдно големи кредити, а само за суми, чието изплащане е  по силите ви.

Източник: http://ipotechen-credit.com/

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.