Кои са основните причини за повреда на автомобилните губи

Кои са основните причини за повреда на автомобилните губи

Докато шофира по разбитите пътища можете лесно да повредите гумите на колата си. Най-големите им „врагове“ са острите камъни или други остри предмети, разпръснати по пътната настилка. Абсолютно нищо добро не предвещава и ако ударите гумата на някой бордюр, при претоварване на превозното средство, при прегряване, различни неизправности на спирачната система и частите на окачването.

Неизправностите на оста и неспазването на ъглите за подравняване на волана често водят до преждевременно износване и разрушаване на гумите. Най-слабото място на радиалните гуми са страничните стени, които с течение на времето често развиват периферни и радиални цепнатини. Навременното отстраняване на повредата е много важно. Някои шофьори просто не обръщат внимание на леките наранявания на гумите, но това е голяма грешка. Частиците влага и мръсотия започват да си вършат работата, което води до увеличаване на пукнатините. В резултат на това рано или късно гумата става неподходяща за възстановяване и така се превръщате в редовен клиент на пътна помощ.

Най-честите наранявания на автомобилни гуми включват разрези или подуване, което се появява на страничната повърхност на гумата. Пункцията е леко увреждане, придружено от загуба на плътност. Като правило, ако след отстраняване на чуждото тяло (винт, пирон, парче тел или друг остър предмет), ръбовете на образувалата се дупка се сближават и пробивът става почти невидим. Ако след отстраняване на обекта, който е причинил пробиването (може да е парче армировка или друг доста голям обект), дупката е видима, вероятно кордата в колана или рамката е скъсана.

Нарязването от своя страна е доста голяма повреда на гумата, в резултат на което тя губи плътността си и се разкъсва. Този тип щети могат да бъдат причинени от удряне на голям метален предмет, счупено стъкло, бордюр на тротоара и др. Колкото до избора на метод за отстраняване на порязване или пробиване зависи до голяма степен от размера и местоположението на повредата.

You may also like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *