Кои са основните причини за повреда на автомобилните губи

Докато шофира по разбитите пътища можете лесно да повредите гумите на колата си. Най-големите им „врагове“ са острите камъни или други остри предмети, разпръснати по пътната настилка. Абсолютно нищо добро не предвещава и ако ударите гумата на някой бордюр, при претоварване на превозното средство, при прегряване, различни неизправности на спирачната система и частите на окачването.

Неизправностите на оста и неспазването на ъглите за подравняване на волана често водят до преждевременно износване и разрушаване на гумите. Най-слабото място на радиалните гуми са страничните стени, които с течение на времето често развиват периферни и радиални цепнатини. Навременното отстраняване на повредата е много важно. Някои шофьори просто не обръщат внимание на леките наранявания на гумите, но това е голяма грешка. Частиците влага и мръсотия започват да си вършат работата, което води до увеличаване на пукнатините. В резултат на това рано или късно гумата става неподходяща за възстановяване и така се превръщате в редовен клиент на пътна помощ.

Най-честите наранявания на автомобилни гуми включват разрези или подуване, което се появява на страничната повърхност на гумата. Пункцията е леко увреждане, придружено от загуба на плътност. Като правило, ако след отстраняване на чуждото тяло (винт, пирон, парче тел или друг остър предмет), ръбовете на образувалата се дупка се сближават и пробивът става почти невидим. Ако след отстраняване на обекта, който е причинил пробиването (може да е парче армировка или друг доста голям обект), дупката е видима, вероятно кордата в колана или рамката е скъсана.

Нарязването от своя страна е доста голяма повреда на гумата, в резултат на което тя губи плътността си и се разкъсва. Този тип щети могат да бъдат причинени от удряне на голям метален предмет, счупено стъкло, бордюр на тротоара и др. Колкото до избора на метод за отстраняване на порязване или пробиване зависи до голяма степен от размера и местоположението на повредата.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.