Колко струва изграждането на парник?

Целогодишното отглеждане на плодове, зеленчуци, билки и цветя е желание и сбъдната мечта за много градинари, занимаващи се любителски или професионално със земеделие.

Въпросът който касае обаче повечето от тях е колко ще им струва това удоволствие и дали е съвместимо с разполагаемия им бюджет. От Парник БГ коментират кои са факторите, които влияят на определянето на оранжерия цена.

Големина

По-големите парници обикновено са по-скъпи за изграждане в сравнение с по-малките. Площта, която ще бъде покрита от парника, ще определи необходимите материали и труда за построяването му.

Материал на изработка

Изборът на материали за изработката на парника също може да влияе на цената. Възможно е да се изберат различни видове покрития, като полиетилен, поликарбонат и стъкло. Те се различават по предимствата, устойчивостта и здравината, както и по цената, на която се предлагаТ. Всеки от тези материали може да повиши разходите.

Тип на конструкцията

Има различни типове парници, като някои от тях са по-скъпи от други. Оранжериите с фиксирана метална или PVC конструкция са обикновено по-скъпи от тези с полиетиленови повърхности, които се монтират на дървена или метална рамка. Има значение и дали оранжерията е вградена в сграда или е самостоятелна конструкция.

Системи

Ако планирате да добавите допълнителни елементи към оранжерията, чрез които да увеличите своя добив, да подобрите условията за отглеждане на растения и да ги предпазите от изсушаване или измръзване. Системите позволяват поддържане на оптимална температура. Най-популярните са:

  • Отопление – използват се различни варианти, като газови инсталации, печки с дърва или пелети, подово отопление, домашно парно, свързано към котел;
  • системи за охлаждане – сред най-предпочитаните са комбинираните устройства, които предоставят както отопление, така и климатизация. Такива са термопомпените инсталации, както и инверторните климатици. Освен че са ефективни, те предоставят по-енергоефективно охлаждане и затопляне на въздуха. За инсталирането им обаче се изискват повече финансови средства, които могат да оскъпят проекта;
  • Осветление – използването на фитолампи е често срещана практика, защото през студените месеци от годината естествената осветеност от слънчевите лъчи не е достатъчна.

Всички тези фактори могат да повлияят върху ценообразуването. Ако искате да получите оферта за изготвянето на полиетиленова, поликарбонатна или друга оранжерия, се доверете не професионалисти в областта.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.