Кредит за каква сума е най-добре да изтегля?

Най-големият въпрос при кредитите е колко пари да вземате и за колко време да ги изплатите. Въпросът, разбира се, е индивидуален, но има няколко общи препоръки:

Не бива да теглите кредит с месечна вноска, която е повече от половината от вашата заплата. Това е много важно. И не бройте допълнителните си приходи, особено ако ги получавате нередовно.

Ако доходът е нестабилен, трябва да започнете с кредит, чиято сума е в рамките на една ваша заплата.  По-добре е да заложите на безопасността, отколкото да плащате по-късно наказателни лихви за закъснели плащания.

Хората с високи доходи често вземат заеми с минимални месечни вноски, за да не поемат излишни рискове, ако нещо се случи. И това е добър принцип. По-добре да плащате по-дълго или да изплатите по-рано кредитите си, отколкото да не ви достигат пари за месечните вноски.

Основното при издаването на размера на заема и месечното плащане е надеждността. По-удачно е да вземете заем за 5 години, отколкото за година, дори и да си мислите, че имате възможности да се справите с вноските.

От чисто психологическа гледна точка пък е по-добре да взимате кредити само за закупуване стоки, за да не свикнете да живеете в дългове.

Заслужава ли си тегленето на потребителски кредит

Потребителските кредити са спорна тема. Мнозина изобщо никога не ги приемат като средство, което ще им помогне да израснат и да стабилизират доходите си и те могат да бъдат разбрани. Трябва ли да се тегли кредит за нещо, което може да се купи и по друг начин, например като се спестява усърдно няколко месеца? Кредитите за телефони и домакински уреди не са нещо, за което си струва да се харчат пари, разсъждават една голяма част от потребителите.

Ето за какво най-често се теглят кредити:

За ремонт – около 22% от всички потребителски заеми са за ремонти.

За трайни стоки – около 18% от заемите се теглят за покупка на електроника, домакински уреди, мебели и облекло.

Разходи за кола – около 10% от всички потребителски заеми са за неща, свързани с автомобила.

За почивка – около 7% от заемите в страната се изразходват за забавление и почивка.

И накрая, да кажем коя причина оглавява класацията – най-често се теглят кредити за покриване на ежедневни нужди или за изплащане на дългове.

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.