Кредит за каква сума е най-добре да изтегля?

kredit

Най-големият въпрос при кредитите е колко пари да вземате и за колко време да ги изплатите. Въпросът, разбира се, е индивидуален, но има няколко общи препоръки:

Не бива да теглите кредит с месечна вноска, която е повече от половината от вашата заплата. Това е много важно. И не бройте допълнителните си приходи, особено ако ги получавате нередовно.

Ако доходът е нестабилен, трябва да започнете с кредит, чиято сума е в рамките на една ваша заплата.  По-добре е да заложите на безопасността, отколкото да плащате по-късно наказателни лихви за закъснели плащания.

Хората с високи доходи често вземат заеми с минимални месечни вноски, за да не поемат излишни рискове, ако нещо се случи. И това е добър принцип. По-добре да плащате по-дълго или да изплатите по-рано кредитите си, отколкото да не ви достигат пари за месечните вноски.

Основното при издаването на размера на заема и месечното плащане е надеждността. По-удачно е да вземете заем за 5 години, отколкото за година, дори и да си мислите, че имате възможности да се справите с вноските.

От чисто психологическа гледна точка пък е по-добре да взимате кредити само за закупуване стоки, за да не свикнете да живеете в дългове.

Заслужава ли си тегленето на потребителски кредит

Потребителските кредити са спорна тема. Мнозина изобщо никога не ги приемат като средство, което ще им помогне да израснат и да стабилизират доходите си и те могат да бъдат разбрани. Трябва ли да се тегли кредит за нещо, което може да се купи и по друг начин, например като се спестява усърдно няколко месеца? Кредитите за телефони и домакински уреди не са нещо, за което си струва да се харчат пари, разсъждават една голяма част от потребителите.

Ето за какво най-често се теглят кредити:

За ремонт – около 22% от всички потребителски заеми са за ремонти.

За трайни стоки – около 18% от заемите се теглят за покупка на електроника, домакински уреди, мебели и облекло.

Разходи за кола – около 10% от всички потребителски заеми са за неща, свързани с автомобила.

За почивка – около 7% от заемите в страната се изразходват за забавление и почивка.

И накрая, да кажем коя причина оглавява класацията – най-често се теглят кредити за покриване на ежедневни нужди или за изплащане на дългове.

 

You may also like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *