Магазин за риболовни стоки, предлагащ само една марка продукти – предимство или недостатък?

Магазин за риболовни стоки, предлагащ само една марка продукти – предимство или недостатък

Рибарите с дългогодишен опит са наблюдавали изгряването и залеза на не малко марки, предлагащи оборудване за риболов. Тези, които са се задържали дълго на пазара, се ползват с най-голямо доверие от страна на риболовците. Логично ли е обаче един специализиран магазин за риболовни стоки да предлага продукцията на само една единствена марка. Кои са плюсовете и минусите на подобна търговска стратегия? Нека ги разгледаме в следващите редове.

Предимство на брандираната търговия

Брандът е често най-важният показател за качеството на даден продукт. Както при всички видове стоки има марки, които са си създали репутация на добър производител, така и при риболовните принадлежности се срещат S-класи и нискобюджетни решения. Някои производители са съумели да се задържат дълго на гребена на вълната, създавайки отлични продукти на достъпна за масовия потребител цена.

Такъв е случаят със словашката марка DELPHIN. Зад брандът стои дългогодишна история и милиони доволни от разработките ѝ купувачи. В този ред на мисли е уместно да разгледаме един конкретен магазин, който има и своя онлайн версия – Рибарчето БГ. Неговата дейност е концентрирана изцяло върху предлагане продуктите на словашкия бранд. За стотици родни рибари решението е удачно.

Защо е добре в даден сайт / физически обект да се предлагат рибарските пособия на само една марка? Причините са няколко: На първо място почитателите на марката знаят накъде директно да се насочат, когато им потрябва ново риболовно приспособление, допълнителен аксесоар или съвместим с наличното им оборудване детайл.

Когато съответният магазин е и вносител на продуктите на дадена марка, купувачът знае, че в него ще му предложат най-изгодната цена. Цената винаги е решаваща, когато клиентът се колебае дали да купи или да си даде време за размисъл. Така че, по-ниските цени са вторият плюс в полза на брандираната търговия, който държим да изтъкнем.

Третата полза от подобно решение, а тя е отново полза за клиента, е високата компетентност на продавача. Когато години наред си продавал, а вероятно и използвал рибарски принадлежности на конкретен бранд, ти познаваш чудесно всеки детайл на всеки отделен артикул. Това прави продавач-консултантите на магазина напълно подготвени да насочат купувача и да му дадат полезен съвет какво да избере.

Съвместимостта между отделни детайли от оборудването е друг плюс, оценяван от риболовците. Твърдението е максимално валидно за онези, които притежават въдици, макари и други такъми на марката. Много лесно е да надградиш и „ъпгрейднеш” старите приспособления, когато знаеш, че новият аксесоар или детайл е 100% съвместим с приспособлението, с което обичаш да ловиш.

Недостатъци – има ли ги изобщо?

Доколкото могат да се изтъкнат минуси в решението на магазин за риболовни стоки да предлага тясно брандирана продукция, то това е ограничението. Ограничение съществува и за двете страни – купувач и търговец. Търговецът умишлено е стеснил кръга си от купувачи. Предлагайки такъмите и на други марки, вероятността за по-многочислена клиентела се увеличава.

Купувачът, който няма предпочитания към марката или остава верен на продукцията на друг бранд се чувства не само ограничен, но и ненужен, нежелан в магазина на съответния търговец. И все пак решението да се движиш в по-тесен сегмент си има безспорните плюсове. Най-малкото, магазини с такава политика показват пълното си доверие в марката, която продават, а каква по-добра реклама за нея от това?

You may also like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *