Може ли ипотеката да бъде прехвърлена в друг имот?

   Ипотеката е заем със специално предназначение, което означава, че я вземате за даден имот, например за закупуване на конкретен апартамент или построяване на къща. Но какво да направите, ако например семейството ви е нараснало или не можете да си позволите настоящия апартамент и искате да го смените? След това трябва ли да продадете имота и да вземете нов заем или е достатъчно за прехвърляне на ипотеката?

Защо да прехвърля ипотеката?

Ако искате да купите друг апартамент, можете просто да го продадете и да изплатите заема с парите, получени от продавача. След това, с добра кредитна история и чист лист, можете да вземете заем за друг апартамент.

Има обаче ситуации в живота, когато наистина е необходима възможността за прехвърляне на ипотеката. Например имате апартамент на кредит, но междувременно сте получили друг апартамент в наследство и искате да прехвърлите кредита на детето си. За да не го натоварвате с изплащане на заем, можете да прехвърлите ипотеката в дарения апартамент.

Друга ситуация е, когато се разведете и бившият ви съпруг ви остави апартамент. Разбрахте се, така че той да купи нови и да им прехвърли ипотеката.

Ипотека и прехвърляне на ипотека

Всъщност банката не иска тя да се обезпечава върху този конкретен имот. Банката взема предвид, че жилищните ви планове могат да се променят и ще искате да се преместите и да купите нов имот в рамките на, например, 30 години от кредитирането. Следователно е възможно да се промени сигурността на ипотеката. Условията и най-вече съгласието на банката за такава сделка зависят от три фактора.

Първо, нов имот не може да бъде по-малко привлекателен за банка от сегашния. Трябва да поръчате оценител, за да подготви нова оценка на собствеността и да я предаде на банката. На тази основа анализаторите ще преценят дали сигурността е адекватна.

Освен това банката ще изисква копия от поземления и ипотечния регистър, за да провери дали има тежести и евентуално снимки, документиращи текущото състояние на къщата или апартамента.

Източник:http://creditcheck-24.com/bg/

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.