Най-добрият сън е сред природата или в къща близо до нея

Изследователите твърдят, че прекарването на дълго време сред природата, като например къмпинг за една седмица, помага за „нулиране“ на биологичния часовник на човек, който е отговорен за здравословния сън.

Според учените в съвременния свят човешкият сън се нарушава поради постоянното присъствие на електрическа светлина и липсата на слънчева светлина. Къща за гости Кристал в Триград, едно много добро място за да се презаредите и възстановите.

Учените казват, че след дълго време в природата биологичните часовници на осемте доброволци, които те наблюдавали, се синхронизирали с времената на изгрев и залез.

Какви са рисковете за хората които обичат да лягат късно и да стават късно?

Всички живи същества на земята имат биологични ритми, които „усещат“ приближаването на изгрева и залеза.

Авторите на изследването установяват, че мащабната електрификация на света, започнала през 30-те години на миналия век, значително е повлияла на вътрешния часовник на човек, позволявайки ни да си легнем много по-късно, отколкото е било „предполагано“ от еволюцията.

 

В началото на проучването изследователите наблюдават малка група доброволци в ежедневието си и записват времето, прекарано под въздействието на електрическа и естествена светлина.

Къща за гости в Триград Кристал, може да ви осигури спокоен сън и отдих. Залагайки на къщата за гости, вие ще можете да се насладите на тишината и спокойствието, гората е съвсем близо и отдихът е сигурен. Както и зареждането с положителна енергия и кислород на вашето тяло.

След анализ на нивото на мелатонин, хормон, който регулира циркадните ритми на човека, в телата на доброволците, учените стигнаха до извода, че поради съвременното електрическо осветление на домовете ни, биологичният часовник на човека „изостава“ от естествения цикъл с два часа.

Нивото на мелатонин в организма се повишава, когато човек си ляга и се увеличава през цялата нощ, докато човек спи.

Проучване в палатки

След като наблюдават доброволците в нормални условия, учените ги изпращат да живеят в природата на палатки за една седмица. Забранено им е да използват фенерчета и електронни устройства. Единственият източник на светлина през нощта беше огънят.

Няколко дни по-късно, времето, когато и осемте доброволци заспаха и се събудиха синхронизирано с времето на изгрев и залез.

Професор Кенет Райт от Университета на Колорадо в Боулдър казва, че всички доброволци са започнали да се събуждат по-рано и да си лягат по-рано и най-вече това е засегнало онези доброволци, които са запалени нощни сови.

Това, което обаче изненада учените най-много в този експеримент, беше колко повече време доброволците бяха изложени на слънчева светлина – с 400% повече, отколкото в градски условия.

„Според нас модерното електрическо осветление и липсата на слънчева светлина допринасят за факта, че човек си ляга по-късно и сутрин се чувства уморен“, казва професор Райт.

„След дълъг престой в естествения ден-нощ цикъл, нивото на мелатонин в телата на доброволците спадна, преди да се събуди, давайки на мозъка сигнал, че е време да стане“, казва ученият.

Но въпреки че времето за сън на доброволците се е изместило с два часа назад, общата продължителност на нощната почивка остава непроменена.

В същото време проведеното изследване оставя много въпроси отворени. Например, ще се наблюдава ли същия ефект върху хора, които прекарват повече или по-малко време на слънце? Професор Райт признава, че екипът му има много работа.

„Бихме искали да проведем подобни изследвания в други части на света. Наблюдавали сме здрави хора, но бихме искали и да видим какво се случва в случая с тези, които страдат от нарушения на съня. Нашите изследвания са само първата стъпка“, обяснява ученият …

Г-н Райт казва, че в днешния свят е невъзможно да прекарвате цялото време сред природата, но малки промени в ежедневието могат да ви помогнат да получите по-добър сън.

„Започнете деня си с разходка на чист въздух“, съветва професор Райт.

Нощувка в къща за гости в Триград сред природата

Нощувката в къща за гости Кристал в Триград е идеалното място да си починете и възстановите идеалният природен баланс.

„През нощта изключвайте осветлението в цялата къща, не оставяйте компютри и електронни устройства включени. Човешкото тяло е чувствително към приглушена светлина – дори светлината от мобилен телефон може да“ избута „вътрешния часовник към по-късно време“, казва той.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.