Никулден – традиции и обичаи

Никулден

На Свети Николай Мирликийски, наричан и Чудотворец е посветен празникът Никулден.

Свети Никола е църковен ден и се празнува на 6 декември. На този ден именици са всички с имена – Никола, Николай, Николета, Нина, Николина, Ненка, Кольо, Ненко и Нино.

Никулден празнуват още

Един от най-уважаваните обичаи в България зимни празници е Никулден. На него празнуват не само имениците, но и хора, които са моряци, рибари, пътешественици, авантюристи и банкери. Наред с това е празник е още на морето и на семейството. Светецът Никола е покровител на семейството и рода.

Свети Николай Мирликийски – Свети Николай Чудотворец

Николай живял, в III век, когато на власт бил императорът Константин Велики. Роден в 270 година, той е провъзгласен за архиепископ. Бил първият, който участвал на вселенския събор. Легендите разказват, че е чудотворецът бил, който можел да спаси кораби, лодки и моряци изложени на опасност в морето.

Светецът Чудотворец се тачи не само у нас, но и в много други държави. Култът към него има почти същата значимост, като култът към Исус Христос и този на Дева Мария.

Празникът Никулден има редица езически обичаи. В някои вярвания Николай е светец, добродетелен християнин, а по други прилича на Посейдон, езическият бог.

Празникът на Св. Николай се чества на шести декември, защото на тази дата в далечната 343 г. починал самия свети Николай.

Как се отбелязва Никулден

Шаранът, според легендите шаранът е рибата слуга на светеца. На празничната трапеза за празника тя присъства и е пълнена с лук, орехи, ориз и булгур. В българските села празникът е много известен и като „Мокри Свети Никола“, „Рибена черква“ или „Рибни Свети Никола“. Заедно с обредните хлябове и ястия с риби, на трапезата за Никулден се сервират още жито, чушки, боб, варена царевица, постни сарми и други постни ястия.

Обреди за Никулден

Обедната трапеза се освещава в църква, след това парчета от обредния хляб се раздадат на съседи. Това се прави, за да се съхранят добрите взаимоотношения. Масата от Никулден не се раздига. Оставя се до вечерта, когато рибата се дояжда цялата.

Традиция е в някои части на България е да се взема от никулденския шаран костица и да се пришива в дреха. Това се прави, за здраве и срещу уроки.

Още поверия за Никулден

Първата уловена риба за празника, трябва да се изяде от самия рибар.

На Никулден не се излиза в открити води, затова и всички плавателни съдове спират, за да почетат светец Николай.

Когато се чисти от люспи рибата, трябва да се внимава, да не попадат по земята. На лоша поличба е.

Най-големите люспи от шаран е хубаво да се съхранят в портмоне или портфейл. Това е за късмет и привличане на финансови постъпления, през цялата година.

Когато се строи нов кораб или лодка иконата на Свети Николай се вгражда в стените на плавателния съд. Това се прави, за да пази от ветрове и бури.

You may also like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *