Основни критерии при избор на смесители

bania-fainas

Смесителите са основен елемент от интериора на всяка баня. Освен своята функционалност, те имат и дизайнерско влияние. Съществуват разнообразни модели, които могат да объркат всеки избор и поради това в тази статия ще посочим основните критерии, по които да се ръководите.

Преди всичко трябва да познавате налягането на водата във вашия дом. Моделът, който ще изберете, трябва да съответства на водното налягане, за да се получи добра водна струя. Налягането може да бъде средно, ниско или високо. Повечето единични смесители са приспособени са високо водно налягане, докато двойните могат да функционират еднакво добре и при ниско и при високо.

При избор на смесител за вана водното налягане от изключително значение. Пълненето на ваната с вода не трябва да отнема дълго време, за да не изстива водата. Ето защо е важно да изберете подходящия смесител, пригоден за съответното налягане.

От голямо значение са отворите за крановете. Обикновено мивките имат по два отвора за два отделни крана за студена и топла вода.  Стандартните вани обикновено са без отвори и при тях смесителите се монтират на стената, но може и да се направи отвор във ваната. Бидетата са с един стандартен отвор.

Съществена роля играе дизайна на смесителите. Те могат да бъдат красив акцент и са лесен начин да вдъхнете нов живот в банята. Може да изберете традиционни с класическо обозначение за топла и студена вода, или модерни смесители за баня, които са с най-разнообразни форми.

За качеството на смесителите гарантират материалите, от които се изработват. Много издръжливи са смесителите от месинг. Те издържат на корозия и не оказват влияние върху вкуса на водата.

Повърхността на смесителите може да бъде от хром, никел или злато. Най-популярни са тези, покрити с хром. Те са издръжливи на драскотини и корозия, и придават огледален блясък на изделието. Позлатените повърхности по-лесно се надраскват, но са изключително актуални през последните години. Повърхностите от никел са едни от най-скъпите. Никелът често е съчетан с месинг и по този начин придава изискан вид на смесителя.

You may also like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *