Откъде идват дървениците в апартамента и къде живеят

Откъде идват дървениците в апартамента и къде живеят

В природата има много разновидности на дървеници. Видът им, начина на живот и местообитанията в човешките домове, определят и името им – дървеници.

Дървеницата е малко кръвосмучещо насекомо. Храни се с кръв от хора и животни, причинявайки силен сърбеж с ухапванията си и правейки престоя у дома на човека непоносим. Ето защо не е изненадващо, че най-често жалванията към служба за пръскане срещу дървеници, са свързани с необходимостта от спешно унищожаване на вредителите.

Как дървениците попадат в апартамента?

Дървениците са много плодовити насекоми. Популацията им нараства със светкавична скорост. За един ден, индивид снася до 5 ларви, които се излюпват след 2 седмици. Дървениците могат да останат без храна дълго време, което им позволява да мигрират на относително големи разстояния.

Основният метод за заразяване е проникването им от апартаментите на съседите чрез вентилация, пукнатини в стените и вратите, а през лятото, дори през прозорци по външните стени на къщата. Този проблем е особено характерен за стари къщи и високи сгради. Такива, които от време на време нарушават целостта на подовете, прозорците и вратите и са порутени. Появата на дървеници в апартамент или къща води до бързо им разпространение и в съседни апартаменти.

Със способността на дървениците да мигрират бързо, проблемът с популацията става катастрофален. Ето защо, за гарантираното изхвърляне на насекомите, често е необходимо да се вземат глобални мерки и да се премахнат такива, не само в един апартамент, а в цялата къща и по възможност наведнъж.

Освен това дървениците могат да бъдат „внесени“ от други заразени места. Това става, най-често по дрехи, в куфар с вещи, със стоки от магазина. Така те напускат заразената стая и безопасно стигат до друго място, където започват да се размножават.

Къде обитават дървениците в апартамент и как да ги намерите?

Дървениците в дома, обикновено се идентифицират по следите от ухапвания, които се откриват по кожата след сън и по малките кръвни петна по постелките. Оттук и най-често срещаното погрешно схващане: тъй като зачервяванията и мехурите от ухапвания се появяват за една нощ, това означава, че буболечките обитават в леглото. В действителност тези насекоми напускат бърлогата си само през нощта и нападат спящи хора. През деня, те се крият на различни усамотени места – зад первази, в пукнатини зад мебели, под перваза на прозореца. Те се качват в рамките на картини, в шкафове и вътре в детските играчки.

Най-лесният начин да откриете дървеници вкъщи е да включите светлините рязко, през нощта. Веднага ще видите червени сити насекоми. Намирането на дървеници на дневна светлина е по-трудно и изисква задълбочено търсене. Добре е да започнете от нощната част на стаята и постепенно да се придвижвате все повече и повече към леглото. За целта:

Извадете спалното бельо и внимателно огледайте матрака от всички страни. Прегледайте всеки шев, жлеб и бод в гънките на матрака, погледнете в джобовете и под долната страна. Потърсете живи дървеници, техните яйца, изпражнения и празни сухи люспи от новоизлюпени индивиди.

Огледайте пода, стените и первазите под леглото. Обърнете специално внимание на пукнатините, между стената и цокъла. Много често, насекомите да се крият в такива дупки.

Вижте всички мебели и декори близо до леглото. Ако над леглото има окачена картина, разгледайте рамката й от всички страни, завъртете я.

Ако леглото се намира до прозореца, проучете подробно перваза на прозореца. Буболечките могат да пропълзят в малките пукнатини под него.

Опитайте да надраскате с нещо остро, като нож или ръба на пластмасова карта. Ако там са се укрили дървеници или има яйца, те ще паднат на пода при триене.

Гардеробите със спално бельо и дрехи се нуждаят от особено внимателна проверка. Извадете нещата от килера и разгледайте внимателно всяко от тях.

Меките играчки за деца, също привличат насекомите. Това е топло скривалище и безопасно място за тяхното размножаване.

Местата с олющени тапети или пукнатини в мазилката, също не могат да оставят дървениците безразлични. На това уединено място, определено ще намерите насекоми или техните яйца.

Чудесно място за скриване на дървеници са гнездата. Отвън няма да видите никакви признаци за тяхното присъствие. Само като премахнете декоративната капачка, може да откриете насекоми или следи от тяхната жизнена дейност.

Ако не предприемете унищожаването на дървеници навреме, популацията им в къщата може да достигне катастрофално ниво. Тези вредители причиняват много здравословни проблеми и правят непоносимо семействата да останат вкъщи. Ето защо, след като сте открили първите признаци за наличие на дървеници във вашия дом, побързайте с тяхното унищожаване. Най-добрият начин да направите това е да се свържете с професионална служба за контрол на вредителите.

You may also like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *