Перфектната рецепта за кексчета

Кексчетата са вкусни, достъпни и доста прости сладкиши, така че домакините често и с удоволствие ги пекат. Шоколад, кафе, тиква, стафиди и сини сливи, ядки и сушени кайсии – разнообразието от плънки е невероятно.

Но въпреки цялото това разнообразие от кексчета, има си и специални правила, които е важно да се вземат под внимание, за да получите перфектния резултат, независимо какъв кекс приготвяте.

Ето на какво да обърнете внимание:

Продуктите за приготвяне на кекса задължително следва да са със стайна температура, така че, преди да започнете приготовленията, предварително ги изкарайте от хладилника.

 

За да може кексът да се получи пухкав, трябва яйцата, както и маслото и захарта, да се разбиват добре при приготвянето на тестото. Понякога, за повече разкош, белтъците и жълтъците се разбиват отделно. Самото тесто е необходимо да се бърка нежно и внимателно.

Мъфините трябва да се пекат в добре загрята фурна. Докато приготвяте тестото, фурната трябва предварително да се загрее до необходимата температура.

Придържайте се към определените пропорции на продукти за кекс. Ако тестото е много тънко или има малко брашно, кексът ще се смачка веднага щом го извадите от фурната. Една от най-добрите пропорции на продукти е брашно: яйца: захар: масло = 1: 1: 1: 1.

 

Обърнете внимание на формата, в която ще се пече кекса. Тя трябва да бъде дълга, тясна форма или кръгла форма с дупка в средата. Тези форми позволяват на кексчетата да се пекат правилно. Квадратните или кръгли форми без дупка не са подходящи. Преди да изсипете тестото, намажете формата с малко олио и поръсете с брашно.

Кифлите се пекат доста дълго време – около час. Не отваряйте фурната, докато вътре десертът се пече. Погледнете чак след 45 минути печене, когато тестото се е надигнало равномерно.

Проверете готовността на кекса, като набучите с вилица средата му. Кексът се пече по-бавно там. Следователно, ако е готов в средата, значи е готов напълно.

Охладете кекса върху решетка. Поръсете с пудра захар веднага.

Вижте интересно видео по темата: https://www.youtube.com/watch?v=G-TGQlKjIDg

 

Източник: https://vsichki-recepti.com/

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.