Полезни свойства на дафиновият лист

Покълване на дафинови листа от дървета и храсти от семейство дафинови – Мала Азия. Дафиновите листа традиционно се използват като подправка и лечебна съставка. Той привлича със своя необичаен, доста приятен аромат и леко горчив вкус, който придава пикантност на ястия, както варени, така и задушени, до кисели краставички и кисели краставички. В този случай той е незаменим помощник. Лесно е способен да облагороди и овкуси всяко класическо или екзотично ястие, ястие от карантия. Не се използва при приготвянето на десерти и печени изделия.

Освен в кулинарната си употреба, той се използва и като лечебна съставка. Притежава широки възможности и много полезни свойства поради присъствието в състава му на фитонциди, редица микроелементи, танини.

Всички те работят активно за подобряване на общото състояние на организма и индивидуални специфични системи за осигуряване на жизнената дейност на организма:

1. Повишаване на имунитета.
2. Потискане развитието на туберкулозни бацили в белите дробове.
3. Извеждане на токсини и други вредни вещества от тялото.
4. Отърваване от умората (използва се като инфузия).
5. Борба със захарен диабет, ревматизъм, всякакви болки в ставите (използва се като отвара).
6. Ефективна борба срещу проявата на синузит с различна сложност.
7. Отърви се от прекомерното изпотяване на краката (приложение под формата на тави с инфузия на дафинов лист).
8. Помощ в ежедневието – борба с насекомите чрез разпространяване на силен упорит аромат. Заедно с други растения, дафиновият лист има предимството да запазва свойствата си дори след продължително сушене, той се съхранява дълго време, не изветрява, не губи ароматните и лечебните си качества.

Източник: Lesni Recepti.bg

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.