Слушането на хубава музика – ключ към доброто здраве

Тази статия може да бъде насочена както към слушателите и меломаните, но така и към музикантите свирещи в групи и на най-различни музикални инструменти. Защото първите са потребители на тази музика и те подхождат много повече емоционално към нея, докато музикантите са отговорни за създаването й. Това създава различни нива на отговорност и взаимодействие. Последните изследвания в различни университети по света показват, че хубавата музика има много силно влияние върху здравето на човека. Какво обаче е хубава музика? Според изследванията, всеки здравословен проблем има своята ‘хубава’ и подходящата музика, така че нещата не са толкова прости.

 

Едно изследване идващо от Австрия показва, че музиката помага много при болки в гърба. Това е така, защото когато се слуша, тя засяга части от нервната система, които са свързани с контролирането на кръвното налягане, сърцебиенето, мозъчните функции, които контролират емоциите и чувствата. С други думи, когато чувстваме болка, хубавата музика задвижва центрове, които успокояват много от напрегнатите центрове и успокояват тялото физически и ментално, така успокояват и болката. Съвсем естествено тези учени идващи от австрийската школа, препоръчват Моцарт или Бетовен.

 

Музиката подобрява и работния процес. Не случайно много деца биват насърчавани да свирят на музикални инструменти още от малки. Учените са установили, че децата свирещи от малки създават умения за работа в група, по-отговорни са към задачите си, имат повече концентрация в себе си. Затова за възрастните, които имат проблем с липсата на енергия и не им върви работния процес, малко енергична и жива музика, с по-бързо темпо, ще им дойде много добре.

 

Музиката помага при загубата на памет. Работено е с пациенти, които са страдали от различни форми на амнезия. Норвежките учени с този случай са открили, че с музика от миналото на хората са си възвръщали спомени, които са им помагали да възвръщат постепенно паметта си. Именно тук на помощ идва субективното във възприемането на музиката. За такива хора се търси музика според техен личен избор, защото тя най-много отговаря на вътрешната им реакция на това състояние.

 

Това са само три примера, как музиката може да помогне за възвръщане към доброто здраве на всеки човек. Изследванията са в най-различни посоки, а нашата препоръка към музикантите е да стават все по-добри, да изпълняват своята функция и като лечители на хората.

Източник: www.prosound.bg

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.