Хипертония – какво представлява?

Регулиране на кръвното налягане: системата ренин-ангиотензин-алдостерон

Кръвното налягане се променя временно под въздействието на физическа активност, тоест то се повишава, когато човек е активен, и намалява, когато човек си почива. Кръвното налягане също се променя с времето на деня: То се повишава до максимум сутрин и намалява до минимум през нощта по време на сън. Тези колебания са нормални. Каквато и да е промяната, причинена от краткосрочно повишаване на кръвното налягане, се задейства един от компенсаторните механизми на тялото, противодействащ на промяната, който поддържа кръвното налягане на нормално ниво. Например, увеличаването на обема на кръвта, изхвърлена от сърцето, увеличава кръвното налягане, което кара кръвоносните съдове да се разширяват. В резултат на това екскрецията на натрий и вода през бъбреците се увеличава, което от своя страна причинява намаляване на кръвното налягане.

 

Причини

Повишаването на кръвното налягане може да бъде:

  • първично;
  • вторично.

 

Първична хипертония

Високото кръвно налягане при липса на известна причина се нарича първична (по-рано наричана есенциална) хипертония. Около 85–95% от хората с високо кръвно налягане страдат от първична артериална хипертония. Кръвното налягане е вероятно да се увеличи в случай на комбиниран ефект от няколко промени в сърцето и кръвоносните съдове. Например количеството изпомпвана кръв в минута (сърдечен обем) може да се увеличи и устойчивостта на кръвния поток може да се увеличи поради стесняване на кръвоносните съдове. Обемът на кръвта също може да се увеличи. Причините за тези промени не са напълно изяснени, но могат да бъдат свързани с наследствена аномалия, засягаща стесняването на артериолите, които контролират кръвното налягане. Други промени също могат да допринесат за повишаване на кръвното налягане.

 

Вторична хипертония

Високо кръвно налягане с известна причина се нарича вторична хипертония. Около 5-15% от хората с високо кръвно налягане страдат от вторична артериална хипертония.

При много от тези пациенти хипертонията се дължи на заболяване на бъбреците.

Много бъбречни заболявания могат да доведат до високо кръвно налягане, тъй като бъбреците играят важна роля в контрола на кръвното налягане. Например увреждането на бъбреците от възпаление или други заболявания може да наруши способността им да отделят необходимите количества натрий и вода от тялото, което увеличава обема на кръвта и кръвното налягане. Други бъбречни заболявания, които причиняват високо кръвно налягане, включват стеноза на бъбречната артерия (стесняване на артерия, която доставя кръв към един от бъбреците), което може да бъде причинено от атеросклероза, бъбречна инфекция (пиелонефрит), гломерулонефрит, бъбречни тумори, поликистоза на бъбреците, бъбречно увреждане и лъчева терапия на бъбреците.

В някои случаи вторичната хипертония се причинява от друго медицинско състояние, като например:

  • Хормонални нарушения;
  • Използването на определени лекарства.

Хормоналните нарушения, които причиняват високо кръвно налягане, включват хипералдостеронизъм (повишено производство на алдостерон, често доброкачествен тумор в една от надбъбречните жлези), синдром на Кушинг (разстройство, характеризиращо се с високи нива на кортизол), хипертиреоидизъм (свръхактивна щитовидна жлеза) и по-рядко феохромоцитом (тумор, локализиран в надбъбречните жлези и произвеждащ хормоните адреналин и норепинефрин).

Веществата и лекарствата, които могат да причинят или влошат високото кръвно налягане, включват алкохол (прекомерна употреба), кокаин, кортикостероиди, нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), орални контрацептиви (противозачатъчни хапчета) и симпатомиметици (някои вазоконстрикторни лекарства в студени лекарства като псевдоефедрин и фенилефрин).

Артериосклерозата пречи на контрола на тялото върху кръвното налягане, което увеличава риска от развитие на хипертония. Артериосклерозата води до факта, че стените на артерията стават твърди, това предотвратява тяхното разширяване, т.е. прилагане на един от механизмите за нормализиране на кръвното налягане.

Други състояния, които могат да доведат до високо кръвно налягане, включват коарктация на аортата, прееклампсия, остра интермитентна порфирия и остро отравяне с олово.

За справянето с този така неприятен проблем можете да се доверите на Кардизол. Той представлява натурални билкови капки за регулиране на кръвното налягане. Причетете повече за продукта, както и мнения за Cardizol.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.