4 Отвратителни, но интересни факти за хлебарките

Съществуват много интересни и отвратителни факти за хлебарки, които много от нас не знаят. Така, например те са супер насекоми, които могат да живеят без жизненоважни части от тялото си в продължение на седмици, обичат ушите ни и могат да ни хапят, когато спрем да им оставяме храна.

ТОП-4: Отвратителни, но интересни факти за хлебарки

  1. Хлебарките могат да живеят без глава няколко седмици

Те са трудно оцеляващи и отърваването от тях е много трудно. Дори лишаването на хлебарка от главата не е смъртна присъда за нея. Оказва се, че тя може да живее, без нея няколко седмици. По-късно умира само защото няма уста да яде или пие. Хлебарките могат да живеят без главите си, защото не използват главите си така, както ние. Човекът умира малко след като е обезглавен, защото тялото губи много кръв и кръвното налягане спада драстично. Хлебарите нямат много кръв и нямат кръвно налягане. Затова в шията се образува съсирек и те продължават да бродят навсякъде, сякаш нищо не се е случило.

Дори ако ние, хората, бихме могли да намерим начин да се справим с огромната загуба на кръв и спада на кръвното налягане, пак ще умрем, защото нервите в тялото ни са свързани с мозъка. Нуждаем се също от нос, за да дишаме и уста, за да ядем. Телата на хлебарки работят, независимо от малките им мозъци. Те дишат през малки дупки в телата си. Всички тези характеристики позволяват на хлебарки да живеят, без глава няколко седмици. Те страдат само от глад и жажда, защото не са се научили да ги задоволяват, чрез кожата.

Интересното е, че главата на хлебарка остава жива часове след обезглавяването, както се вижда от движещите се мустаци. Всъщност главата може да остане жива по-дълго, ако се държи на хладно място и получава достатъчно хранителни вещества.

  1. Мразят, когато хората ги докосват

Според един факт за хлебарки, който често се появява в интернет, тези същества мразят, когато хората ги докосват, толкова много, че често бягат, за да изчистят бързо този отвратителен контакт. Това, обаче не е, което мислите. Хлебарките мразят хората и всичко друго, което ги докосва. Това е така, защото този прост контакт може да бъде животозастрашаващ. По-точно, хлебарките също мразят присъствието на хората, както хората мразят присъствието на хлебарки. Насекомите естествено бягат от по-големи същества (били те хора или някой друг), защото знаят, че всеки контакт с по-голямо същество често води до смърт.

Всъщност контактът с почти всеки организъм може да остави някакъв отпечатък върху хлебарката, което може да му навреди. В случая с хората това са естествени масла, които неволно оставяме върху всичко, до което се докоснем. Това отделно може да попречи на функционирането на тялото на хлебарка. Най-много страдат антените. Може да ни изглеждат незабележими, но са от решаващо значение за оцеляването на хлебарката. Те работят като носа и са необходими за миришенето на храна и намирането на потенциални партньори. Тези масла ще намалят обонянието на вредителя, което е опасно за тях.

  1. Харесват ушите ни

Може да сте чели истории за това как хлебарки влизат в ушите на хората или дори пълзят по ушните канали право в черепа. В тежки случаи хлебарки могат да снасят яйца в главата на домакина или да умрат там. Оказва се, че тези истории не се появяват толкова често, колкото би трябвало. Хлебарките избягват хората, но обичат да се движат на тъмно, когато хората спят. И така като че ли не се притесняват прекалено много да обикалят спящ човек.

Секретът в ушите ни отделя летливи мастни киселини, химикали, които също се отделят от храни като хляб и сирене. Летливите мастни киселини привличат хлебарки. След като попадне в човешкото ухо, хлебарката осъзнава, че там е тясно, задушно и топло и харесват този уют.

За съжаление това бързо се превръща в проблем за хлебарката и спящия човек. Движенията на хлебарка в ухото могат да накарат спящ да си почеше ухото. Това избутва хлебарка по-дълбоко в ухото или дори я убива, ако натиснете твърде силно. Живата хлебарка може да попадне дълбоко в ухото или дори в черепа. Бодлите на краката на хлебарка могат да увредят вътрешното ухо, причинявайки инфекция или дори загуба на слуха, ако тъпанчето е повредено. Мъртвата хлебарка също е проблем, а смачканата е още по-голям проблем. Смъртоносни бактерии живеят във вътрешността на хлебарките и могат да причинят неприятни здравословни проблеми.

  1. Те хапят хората

Хлебарките са всеядни: ядат както растения, така и животни. Всъщност те ядат всичко, дори да е жив човек. Хлебарките могат да хапят хората, но не хапят, когато човек ги напада. Вместо това, обикновено се опитват да избягат.

Тези насекоми, обаче могат да започнат да хапят хора и дори домашни любимци, когато наоколо има толкова много други хлебарки, че няма достатъчно храна за всички. Дори и в тази ситуация, те пак ще се опитат да избегнат да хапят хора. Най-често хлебарката хапе, когато открие малки частици храна по тялото на спящ човек. Те обикновено могат да бъдат намерени около пръсти, ръце и краката, където обикновено се случват ухапвания от хлебарки. Ухапванията могат да бъдат болезнени и са сравнявани с ухапвания от огромен комар с размер на хлебарка. След ухапването се препоръчва да се третира засегнатата област. Това е така, защото хлебарката може да внесе опасни бактерии в тялото.

Източник: ПРЕВЕНТА.BG.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.