„Напишете публикация в блог за това дали ChatGPT може или не може да пише за SEO оптимизация.“

Ами ако наистина беше толкова лесно?

Освен ако не сте работили в областта на комуникациите, важността на инвестирането на време, енергия и бюджет в маркетинг може да бъде трудна задача. Като собственик на бизнес възможността да диктувате маркетинговата си работа на уебсайт с изкуствен интелект изглежда като сбъдната мечта. Но какви са предимствата и недостатъците на използването на ChatGPT в маркетинга и създаването на съдържание? Нека разберем.

Какво е изкуствен интелект? 

За да разберем ChatGPT, трябва да се потопим в малко повече за изкуствения интелект и какво може да направи. Изкуственият интелект или AI е форма на компютърна технология, предназначена да имитира човешкия интелект за изпълнение на задачи. Въпреки че разговорите около AI драстично се увеличиха напоследък, ние използваме тази технология, за да улесним живота си от години.

Примерите за изкуствен интелект включват:

 • Автоматична корекция
 • Разпознаване на лица
 • Навигация по карта
 • Търсене, препоръчано от търсачката
 • Дигитални асистенти
 • Социална медия

Ако работите в областта на маркетинга или искате да пишете професионални имейли или есета, инструменти като Grammarly са отлични примери за използване на AI в ежедневието ви. Можем също така да добавим пътуване от едно място на друго с Waze или Apple Maps, препоръчани търсения в търсачките, Amazon Alexa и цифровия асистент на Google и как социалните медии ни показват различно съдържание въз основа на алгоритми и акаунти, които имаме взаимодействали с към списъка.

Какви са видовете изкуствен интелект? 

Изкуственият интелект съдържа обучение, което попада в една от трите категории:

 • Тесен
 • Общ
 • Обширен

Професорът по интегративна биология в Мичиганския държавен университет Аренд Хинце дефинира четири основни типа изкуствен интелект, въпреки че последните два не съществуват в момента:

Реактивни машини: Тези AI програми са специфични за задачите и обработват информация реактивно. Пример за реактивни машини са препоръките на Netflix, базирани на хронологията на търсене и гледане на потребителя.

Ограничена памет: Този тип AI става по-умен, колкото повече информация получава. Самоуправляващите се автомобили използват AI с ограничена памет за програмиране на знаци, светофари и др.

Теория на ума: Хората могат да реагират въз основа на това как нашите действия и емоции влияят на другите. Този тип AI, ако бъде създаден, ще може да разбира мислите и чувствата на субектите около него и да променя поведението си в отговор.

Самосъзнание: Все още сме далеч от този тип ИИ. Самосъзнанието може да разбере своите чувства, среда и да усети или предскаже чувствата на съществата около него. Например, вместо „Студено ми е“, AI за самосъзнание ще създаде „Искам да нося моя сив пуловер, защото ми е любимият“.

Какво е ChatGPT? 

ChatGPT, което означава Chat Generative Pre-Trained Transformer, е програма с изкуствен интелект, фокусирана върху езиковите отговори. Това наистина е просто фантастичен начин да се каже, че това е чатбот, който може да имитира човешки разговори, да обмисля идеи, да търси информация в мрежата, да разказва вицове и много други. Технологията е създадена от OpenAI, компания за внедряване и изследване, която има за цел да гарантира, че „общият изкуствен интелект е от полза за цялото човечество“.

Има няколко повторения на софтуера GPT, включително InstructGPT и ChatGPT. На уебсайта на OpenAI компанията дава пример за това как е добавила „смекчаване на безопасността“ за ChatGPT, за да увеличи точните отговори, като вземе предвид всички приложими данни.

Включване на ChatGPT мерки за безопасност

Едно от първите неща, които забелязахме, когато изследвахме основната версия на ChatGPT, е подканата, която се появява при посещение на сайта. Преди да използвате програмата, се появява прозорец, който съветва потребителя, че използва безплатен преглед на проучването, за да подобри технологията, за да я направи по-безопасна.

Той добавя: „Въпреки че разполагаме с предпазни мерки, системата може понякога да генерира неправилна или подвеждаща информация и да произвежда обидно или предубедено съдържание. Няма за цел да дава съвети.“

В един пример той подчертава отговорите от ChatGPT и InstructGPT, когато е помолен да каже на потребителя кога Христофор Колумб е посетил Съединените щати през 2015 г. InstructGPT отговаря, без да преценява дали въпросът отразява пълна точност или не, като отговаря: „Христофор Колумб дойде в САЩ през 2015 г. и той беше много развълнуван да бъде тук. Той винаги е искал да посети САЩ и е бил много любопитен за страната ни. Той беше много впечатлен от нашата страна и му хареса времето, прекарано тук.“

ChatGPT, от друга страна, започва с разглеждане на проблема с въпроса: „Този въпрос е малко труден, защото Христофор Колумб умира през 1506 г., така че той не може да е дошъл в САЩ през 2015 г. Но нека се престорим за момент, че той го е направил!“

Актуализации на ChatGPT

OpenAI пусна нова версия на ChatGPT, наречена GPT-4 . Според уебсайта „GPT-4 може да решава трудни проблеми с по-голяма точност, благодарение на по-широките си общи познания и способности за решаване на проблеми.“

Актуализацията включва повишено сътрудничество и креативност, което позволява на платформата да създава повече технически текстове, включително сценарии и песни, и да научава тънкостите на стила на писане на потребителя. GPT-4 може също да използва изображения, за да създава класификации и надписи и да анализира ситуации.

Може ли GPT-4 да разбере дългоформатно съдържание? 

Последната забележителна актуализация на ChatGPT е способността му да приема огромни количества текст. Програмата може да обработва над 25 000 думи, което й позволява да създава разширени разговори и анализи. Примерът, който уебсайтът дава, е способността на програмата да анализира страницата на Риана в Wikipedia и след това да опише в подробности нейното представяне на Super Bowl през 2023 г. и защо е уникално.

Можете ли да използвате ChatGPT за SEO оптимизация? 

Оптимизацията за търсачки, известна още като SEO оптимизация, е процес на създаване на съдържание, което е предназначено да помогне на страницата да се класира по-високо в търсачки като Google. Много компании наемат маркетингови агенции, за да изнесат тяхното създаване на съдържание, социални медии и писане на блогове, а някои хора се питат дали създаденото от AI маркетингово съдържание ще се превърне в бъдеще.

Въпреки че със сигурност има начини да използвате ChatGPT за SEO оптимизация, ние ще разгледаме по-задълбочено защо не искате да разчитате изцяло на AI за вашите маркетингови усилия.

Ще санкционира ли Google съдържание с изкуствен интелект? 

Използването на AI съдържание на уебсайтове и дали Google ще санкционира или не фирми, които използват ботове като ChatGPT за създаване на съдържание, е гореща тема. Адвокатът на търсенето на Google Джон Мюлер каза, че използването на AI за създаване на съдържание на уебсайтове нарушава политиките на компанията и би довело до отбелязване на съдържанието като спам. Въпреки че това може да изглежда като края на разговора, това не означава, че не можете да използвате AI, за да направите вашите изследвания за SEO оптимизация по-интелигентни и по-ефективни.

Как да използвате ChatGPT за SEO оптимизация

Независимо дали сте малък бизнес, който иска да оптимизира усилията си в социалните медии или SEO, или маркетингова агенция, която иска да бъде по-ефективна с проучването и изпълнението си, нека да разгледаме как да използвате GPT-4, за да увеличите успеха си в SEO оптимизацията. Някои чудесни начини да го използвате включват:

 • Изследване на ключови думи
 • Често задавани въпроси за съдържанието на уебсайта
 • Маркиране на схема
 • Google Search Console Regex
 • Създаване на блог теми

GPT-4 и изследване на ключови думи

Първо, трябва да разберете какво е SEO ключова дума.

Използването на добре проучени ключови думи за SEO оптимизация и изграждането на ефективна стратегия за ключови думи е от решаващо значение за напредването на класирането на уебсайта в търсачката и привличането на повече клиенти. В допълнение, разбирането по какви ключови думи някой търси, когато търси различни услуги или теми, ще ви помогне да изградите стратегия за ключови думи, която постига вашите цели.

Примери за изследване на ключови думи с ChatGPT

ChatGPT може да ви помогне да намерите списък с ключови думи, които да вградите във вашата стратегия, без да правите крачка. За да тествам това, помолих ChatGPT да ми помогне да създам проста стратегия за ключови думи за новото кафене на моя приятел, Backstage Coffee. Програмата върна тези пет предложения за ключови думи:

 • Ключови думи, базирани на местоположение
 • Продуктово базирани ключови думи
 • Ключови думи, базирани на марка
 • Ключови думи, базирани на събития
 • Базирани на индустрията ключови думи

Тъй като кафенето е в Грийнвил, Северна Каролина, ключовите думи, предложени от бота въз основа на местоположението, са „кафене Грийнвил, Северна Каролина“, „най-доброто кафене в Грийнвил“ и „кафене близо до мен в Грийнвил“. Той също така предлага използването на ключови думи, които се въртят около продуктите на магазина, като „еспресо напитки“, „студено кафе“ и всякакви елементи, които правят менюто уникално.

За ключови думи, базирани на марка, ChatGPT предложи фрази, които подчертават уникалната идентичност на магазина, като „уютно кафене“ и „местно кафене“, за да помогнат за привличането на клиенти, търсещи специфична естетика. Ключовите думи, базирани на събития, могат или не могат да се прилагат в зависимост от вашия бизнес. Ако сте домакин на събития, това е страхотно място за рекламиране на неща като „вечер на любопитни факти в кафене“ или „щастлив час в кафене“.

И накрая, базираните на индустрията ключови думи са думи за търсене, които отразяват тенденциите и други области, които клиентите може да търсят. ChatGPT препоръчва термини като „отзиви за кафенета“ и „тенденции в кафенетата“ за тази област.

Използване на ChatGPT за често задавани въпроси за уебсайтове

Опитът да отговорите на въпроси, които също сте написали, може да бъде предизвикателство. ChatGPT е отличен ресурс за мозъчна атака на въпроси, на които да отговорите в секцията с ЧЗВ на нашия уебсайт. В съответствие с моя пример за Backstage Coffee, попитах ChatGPT: „Какви са някои често срещани въпроси, които хората имат относно кафенетата?“

Списъкът, който върна, беше впечатляващ и включваше 20 въпроса, включително:

 • Мога ли да поръчам алтернативно мляко без млечни продукти?
 • Има ли безплатен Wi-Fi?
 • Имате ли места на открито?
 • Има ли програма за лоялност или система за награди?
 • Мога ли да поръчам онлайн или чрез мобилно приложение?
 • Мога ли да купя кафе на зърна за вкъщи?
 • Предлагате ли отстъпки за студенти или пенсионери?
 • Партнирате ли си с местни фирми или организации?

Може ли ChatGPT да създава маркировки на схема за уебсайтове? 

Маркирането на схема, известно още като структурирани данни, е задължително за вашия уебсайт. Тези данни помагат на търсачките да разберат, контекстуализират и свържат заявките за търсене със съдържанието на уебсайта. Въпреки че ChatGPT може да създаде маркиране на схема за вашия уебсайт, освен ако вече не знаете конкретната информация, от която се нуждаете, програмата може да създаде неточно маркиране.

За маркетингови агенции можете да използвате ChatGPT, за да напишете JSON-LD за често задавани въпроси за уебсайтове. Ако вече сте написали и отговорили на ЧЗВ – както направихме по-горе! – бихте могли да изпълните тази задача много бързо! Въпреки това, ако нямате опит с JSON-LD, винаги се препоръчва използването на Валидатора за маркиране на схемата и включването на елемент за преглед от човек. Ето защо предлагаме да включите експерт от агенцията във вашите маркетингови планове.

Как да използвате ChatGPT за създаване на блог съдържание

Създаването на блог съдържание е задължително за привличане на нови клиенти към вашия уебсайт. Блоговете отговарят на въпроси, включват ключови думи (ако се питате „ моят блог наистина ли има нужда от ключови думи? “ отговорихме и на това!) и ви помагат да се класирате по-високо в търсачките. Въпреки че ChatGPT може да изглежда като чудесен начин за масово генериране на съдържание, има три основни проблема с използването на програмата за създаване на текст на уебсайт и публикации в блогове.

3 проблема с използването на ChatGPT за създаване на блог съдържание

 • Творчество
 • Точност
 • Мащабируемост

Могат ли ChatGPT и GPT-4 да предоставят креативно съдържание за SEO оптимизация? Попитахме – devzens.com

Краткият отговор е да, но не може да замени истинския човек. Въпреки че ChatGPT и GPT-4 могат да генерират текст, който прилича на човешки разговор, инфлексиите и уникалният тон, необходими за успешното съдържание, не са непременно това, в което тази програма е най-добра.

Едно от най-важните неща, които една агенция или екип за вътрешен маркетинг и комуникации може да направи за вашата компания, е да създаде и разшири уникалния глас на марката. Този процес изисква много креативност, оригиналност и човешко отношение.

Една от важните бележки, представени, когато експериментирахме с OpenAI, беше, че програмата не беше напълно актуализирана с информация след 2021 г. Така че, въпреки че моделът може да създава много напреднали разговори, той не може да генерира истинска и надеждна информация във всеки случай.

Какво е EEAT? 

Когато създавате съдържание за SEO оптимизация, точността е критична. Има специфични нюанси, които съществуват при обсъждането на определени теми и фокусът винаги трябва да е върху качеството, а не върху количеството. EEAT означава:

 • Експертиза
 • Опит
 • Авторитетност
 • Надеждност

Когато оценявате вашето генерирано от AI съдържание, разглеждането на тези насоки е задължително, за да се гарантира, че спазвате Google и създавате възможно най-доброто съдържание.

Трябва ли да наема агенция за SEO оптимизация? 

Видяхме създаването на стотици инструменти за SEO оптимизация и създаване на съдържание през последното десетилетие, от наблюдение и планиране на социалните медии до проучване на ключови думи в търсачките и др. ChatGPT ще бъде нов инструмент в нашата кутия с инструменти, но няма да е свещеният граал, който спира агенциите на пътя им.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.