Kак да се храним и да тренираме докато сме на почивка през лятото?

Разгарът на лятото е пред нас и много хора са на път, на почивка, на село и т.н. В моменти като този, човек е нормално малко “да му отпусне края” и да не му се занимава с това да е особено стриктен в храненето и тренировките. Все пак, когато хората са се старали цяла година да са във форма, един въпрос, който може да изникне е това как да поддържаме форма по време на път. В тази статия ще ви дадем насоки, за да можете все пак да не изгубите твърде много от постигнатия прогрес през остатъка от годината.

Един метод, който може да използвате е когато си избирате храна в ресторанта, да се фокусирате върху източници на протеин (като месо и млечни продукти) и гарнитура от зеленчуци. Целта тук е да се избягват въглехидратите от гарнитури като ориз и картофи, паста и особено мазнините от пържените храни. Да, зеленчуците са главно въглехидрати, но те не са висококалорични храни, а и имат много фибри, така че това ще помогне със засищането, особено в комбинация с високо-протеинови храни. Също, избягването на пържените храни е доста трудно, тъй като какво е море е без цаца, бира и картофки със сирене? И все пак ако искаме да не качим по време на почивката си е добре да си изберем върху кои вредни и високо-калорични храни ще се фокусираме повече. Например, дали ще изберем да се консумираме повече алкохол, но да се храним по-здравословно? Или да си позволяваме малко повече сладки неща, но да лимитираме алкохола и отново да въведем една идея по-качествено хранене, комбинирано с тренировки? Този избор е личен всеки човек трябва да прецени какво е готов да жертва за фигурата си и какво не е готов да жертва за нея.

Ясно е, че по време на почивката, човек няма да си следи калориите. Дори и да се опитате, това ще бъде много трудно, когато се храните навън, така че фокусирането върху този аспект е ненужно. Понякога, ако човек се чувства гладен, като за следобедна закуска, един протеинов бар или един шейк със суроватъчен протеин може да свърши добра работа и да ни засити колкото една палачинка със шоколад, но без да поемем толкова много калории.

Старайте се да наблегнете повече на напитки без захар. Доста хора все още се страхуват от напитките с изкуствен подсладител, тъй като се страхуват от непотвърдени факти като това че “причиняват рак”, но те са супер алтернатива на напитките със захар. Много по-добре е да си ядем калориите, отколкото да ги пием, така че ако не искате да качите твърде много по време на път, опитайте се да лимитирате калориите, които пиете. Ако сме решили да консумираме повече алкохол, то тогава това правило важи с още по-голяма сила!

Нека поговорим малко и за различните видове алкохол.  Най-малко калории има бирата (43-48) на 100 мл. Проблема е, че никой не пие 100 мл. бира  – това звучи смешно, а по-скоро 2-3 литра. И от тук идва калорийното натрупване, а особено като се комбинира с някакво мезе като чипс, бирени фъстъци и т.н. вече си си става доста тежко и човек може да консумира 1500-2000 калории на едно хранене без проблеми. Уискито има около 250 калории на 100 мл., водката е подобна с 230 калории на 100 мл., а червеното вино е по-близко до бирата с 83 калории на 100 мл.

Друг проблем с алкохола е, че намалява нивата на тестостерон при мъжете при твърде честа консумация. Това се случва, тъй като има ензими, които помагат за производството на тестостерон, но освен това участват и при метаболизирането на алкохола, така че, когато сме с алкохол в кръвта, нивата на свободен тестостерон спадат и затова толкова се говори, че алкохолът пречи на тестостерона при мъжете. Както знаем обаче, нещо, което повдига тестостерона е тренирането.

Така че, нека сега да поговорим за тренировките. Един вариант за тренировки по време на път е да се намерят лостове, или иначе казано, оборудване за стрийт фитнес на мястото където сте. Освен на лостове, всеки може да си направи импровизирана тренировка дори в хотелската стая – малко лицеви, коремни, клекове и тн. Особено ако човек разполага с ластици, то той може да си направи доста прилична тренировка и без фитнес оборудването. Нещо специфично за лицевите е, че когато човек се умори от нормални лицеви или не може да ги прави качествено, тъй като е по-начинаещ, то той може да прави лицеви на колене – така те доста се улесняват.

Тренировките на лостове предлагат повече възможности за натоварване разбира се, но минусът им е, че човек наистина трябва да е една идея по-напреднал. По-начинаещите може би ще направят общо 10 набирания за цялата тренировка, докато когато си тренирал вече няколко години, ти можеш да се изтощиш наистина много просто редувайки набирания, кофички и лицеви.

Тази статия е написана със съдействието на Pompai.com

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.