SEO при изграждане на уебсайтове

Оптимизацията за търсачки ( SEO ) е техника, която позволява на търсачките да разберат съдържанието на вашия уебсайт. Чрез внедряване на най-добрите практики за SEO във вашия сайт съдържанието ви ще има по-добър шанс да се класира добре в съответните резултати от търсачката.

Има няколко подгрупи на SEO:

 • Техническо SEO
 • SEO на страницата
 • SEO извън страницата

В тази статия ще се съсредоточа върху техническото SEO , тъй като то е жизненоважно да се включи при изграждането на сайт, тъй като трябва да бъде вплетено в основите. Все пак ще трябва да помислите за On- и Off-Page, тъй като сайтът трябва да ги поддържа.

Какво е техническо SEO?

Техническото SEO обхваща структурата на вашия уебсайт и голяма част от него трябва да бъде внедрена, когато вашият сайт се изгражда, тъй като може да бъде трудно да го преоборудвате след това.

Ако изграждате свой собствен сайт или използвате професионален уеб разработчик, уверете се, че предложенията в тази статия са в списъка ви с неща, които да включите.

URL адрес

Уеб адресът на вашата уеб страница играе роля във вашето SEO. Адресът на една страница трябва да отразява съдържанието в нея. Например:

 • URL адрес, който е yoursite.com/3486/54585484 , няма да даде на търсачките информация за вашата страница
 • Трябва да използвате описателен текст като yoursite.com/how-to-wire-a-plug или yoursite.com/how-to/wire-a-plug

Много съвременни системи за управление на съдържанието (CMS) като WordPress могат да създават удобни за SEO URL адреси, така че това може да бъде по-лесно, отколкото звучи за прилагане.

Скорост на сайта

Google е особено бдителен за доброто класиране на бързо зареждащи се сайтове. Това е така, защото потребителите не харесват бавните сайтове. Колкото повече време отнема зареждането на даден сайт, толкова по-вероятно е посетителят на уебсайта да натисне бутона „назад“, вместо да чака сайтът да се зареди. Степента на отпадане нараства значително, колкото по-дълго е необходимо на сайта ви да се зареди.

Начини да направите сайта си да зарежда по-бързо:

 • Уверете се, че сте с добър доставчик на уеб хостинг, който има бързи сървъри
 • Уверете се, че кодът на вашия уебсайт е оптимизиран и рационализиран (избягвайте твърде много код на javascript)
 • Проверете дали вашите изображения са оптимизирани, така че размерът на файла им да не е твърде голям
 • Използвайте уеб страница и кеш на изображения, ако е възможно. Това е техника, при която сървърът съхранява моментна снимка на вашия сайт, която може да предостави на посетителя на уебсайта много по-бързо, отколкото да я зарежда от нулата всеки път.

Удобен за мобилни устройства

Откакто Google стартира своето първо индексиране за мобилни устройства, стана по-важно от всякога да гарантирате, че мобилният ви сайт предлага страхотно потребителско изживяване и се зарежда бързо.

Има няколко неща, които трябва да направите, за да помогнете на вашия сайт да предложи страхотно мобилно изживяване:

 • Уверете се, че мобилната версия на вашия сайт се зарежда бързо (особено в 3G и 4G мрежи)
 • Уверете се, че съдържанието на вашите мобилни и настолни сайтове е едно и също. Google често ще използва мобилната версия на сайта за класиране, ако ви липсва съдържание за мобилни потребители, тогава Google, тогава може да се затрудни да класира това съдържание
 • Оптимизирайте потребителския интерфейс за мобилното изживяване – текстът достатъчно голям ли е за четене? лесни ли са връзките за кликване с пръст?
 • Обмислете използването на Accelerated Mobile Pages (AMP) от Google. Това е специална рамка, която позволява вашите страници да се съхраняват в кеш на Google, така че да се показват светкавично на посетителите на уебсайта, които идват чрез търсачката. AMP е доста труден за внедряване и има плюсове и минуси, така че си струва да говорите с уеб разработчик, за да видите дали технологията е подходяща за вас.

Канонични етикети

Тези етикети са от съществено значение, за да се уверите, че търсачките не смятат, че имате дублирано съдържание. Много системи за управление на съдържанието (CMS) ви позволяват да имате страници и публикации в блогове в множество категории, които търсачките ще видят като дублирано съдържание.

Например, ако сте били градинар, може да сте написали блог на вашия сайт, наречен „Топ съвети за красиви рози“. Във вашия CMS имате множество категории блогове, които сте създали, наречени „топ съвети“, „рози“, „вечнозелени растения“, „поддръжка на градината“ и „грижа за тревата“. Вашият нов блог може лесно да се впише в три от тези категории, така че избирате да го добавите към: „топ съвети“, „рози“ и „поддръжка на градината“. Обикновено трябва да решите коя ще бъде основната категория, така че в този пример ще изберем „топ съвети“.

С много системи за управление на съдържанието, когато добавите блог към множество категории, посетителите на уебсайта и търсачките ще имат достъп до него чрез различни URL адреси (по един за всяка категория):

 • yoursite.com/top-tips/ top-tips-for-beautiful-roses (главна категория)
 • yoursite.com/roses/top-tips-for-beautiful-roses
 • yoursite.com/garden-maintenance/top-tips-for-beautiful-roses

Проблемът е, че търсачките ще ги видят и ще си помислят, че страницата е с дублирано съдържание, тъй като блогът изглежда един и същ под всеки от трите URL адреса. Тук се намесват каноничните тагове. Те са малки части от код, които ще кажат на търсачката, че съдържанието е дублирано и ще й покажат къде се намира оригиналното съдържание. Оригиналният блог ще бъде този, който сте избрали да бъде „основната“ категория.

Структурирани данни

Как изглежда кодът на схемата

Schema makeup ( schema.org ) е начин за категоризиране на съдържание, така че търсачките да могат да разберат информацията на вашия сайт и какво означава тя. Налично е маркиране на схема за всякакви неща, включително събития, хора, рецепти, продукти, книги, филми и т.н.

Schema също има бонус; също така ще позволи на части от вашия сайт да се показват в богатите резултати на Google, където те предоставят допълнителна информация направо в резултатите от търсачката, като цени на продукти или дали нещо е на склад. Обикновено съдържанието, което се появява в Разширените резултати, се показва в горната част на Google, така че ще ви даде шанс да си осигурите едно от по-високите позиции на страниците с резултати от търсачките.

Схемата трябва да бъде внедрена в кодирането на вашия уебсайт и може да бъде малко сложно за разбиране, ако не сте уеб разработчик. Някои CMS системи имат вградена схема; например WooCommerce (приставката за магазин) на WordPress има включена схема на продукти. Ако имате уеб разработчик, който създава вашия сайт, попитайте го какви схеми трябва да включи.

След като вашият сайт е създаден, можете да тествате дали схемата ви работи правилно и дали Google ще я разпознае с помощта на удобния инструмент за тестване на богати резултати .

Пренасочвания

Ако се местите от стар сайт към новоизграден уебсайт, ще трябва да пренасочите всички URL адреси, които са променени. Това ще гарантира, че всяка SEO стойност, която сте изградили, ще се пренесе в новия сайт. Ако сте преместили сайта си към чисто ново име на домейн, ще трябва да пренасочите целия сайт.

 • Не е необходимо пренасочване:
  Стар сайт: yoursite.com/services/plumbing
  Нов сайт: yoursite.com/services/plumbing
 • Необходимо е пренасочване :
  Стар сайт: yoursite.com/services/plumbing
  Нов сайт: yoursite.com/services/plumbing-and-boiler-repair

Най-добрият начин за пренасочване е с 301 пренасочвания. Те казват на търсачките, че вашите страници са се преместили за постоянно на нов URL адрес. За да направите това, вие или вашият разработчик трябва да изброите всички URL адреси на стария си сайт и какви ще бъдат те на новия сайт. След това вашият уеб разработчик може да приложи пренасочванията. Ако изграждате сайта сами, CMS може да има вградена възможност за извършване на пренасочвания – или може да можете да използвате плъгин като Easy Redirect Manager, който е наличен за WordPress.

XML карта на сайта

XML картата на сайта е карта на вашия сайт във формат на код, наречен Extensible Markup Language (XML). Това помага да се уверите, че търсачките могат да видят всички страници на вашия сайт и да разберат йерархията.

Не се притеснявайте, не е необходимо да се научите как сами да кодирате XML карта на сайта – най-лесният начин да създадете карта на сайта е да използвате добавка или плъгин за вашата CMS. Например плъгинът Yoast за WordPress може да ви помогне да създадете и управлявате XML карта на сайта. В идеалния случай искате картата на сайта да се актуализира сама, когато добавяте или премахвате страници, така че търсачките винаги да имат най-актуалния изглед на вашия сайт.

След като създадете своята XML карта на сайта, трябва да я изпратите на Google. Ще трябва да използвате Google Search Console, за да изпратите картата на вашия сайт, така че ако не сте го направили, ще трябва първо да създадете акаунт и да настроите уебсайта си в платформата . След като създадете акаунт и добавите своята карта на сайта, можете да я следите с помощта на отчета за карти на сайта. Можете да научите повече за картите на сайта на sitemaps.org.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.