Влагоустойчиви лунички – атрактивно и практично осветление за баня

Осветлението в банята трябва да е колкото е възможно по-ярко и насочено към основните функционални обекти – душ кабина, умивалник, вана, огледала. Достатъчното осветяване е необходимо за качеството на хигиенизация и безопасността на човек, по време на този процес. При поставяне на осветителни тела с оригинални форми и цветни светлини пък, можем да превърнем малката и голяма баня в домашен СПА център.

Осветителни луни – решение за най-мокрото помещение в дома

При изборът на осветители за помещението за къпане и хигиена, водещ фактор са параметрите им: ефективност, цветопредаване и материали на изработка. Най-предпочитани за това пространство са влагоустойчиви лунички за баня. На пазара, те се откриват като конструкция за вграждане и за открит монтаж.

Луните за вграждане изглеждат прекрасно в таван, работен плот на мебел, подова настилка, огледало, и дори ваната. Те остават скрити. На преден план се откроява само светлината, излъчвана от разсейвателят. Разсейвателите са основен детайл в структурата на вградените луни. При тях обикновено се използва дифузен разсейвател: той осигурява равномерно разпределение на лъчите в 360-градусов периметър.

Той се изработва от специално оптично стъкло (опал) и пластмаса (поликарбонат, ABS). Цветът и яркостта на разсейваната светлина зависят в голяма степен от материалът, плътността и цветът му. При този тип осветителни тела, блещукащите светлинни петна са единствената видима част от осветителното тяло. С тяхна помощ се създава елегантна атмосфера и достатъчно осветено пространство.

Като светлинни източници, са силно предпочитани LED лампите. Те са по-ефективни, ярки, енергоспестяващи, и с възможност за излъчване на няколко типа цветна температура. Светодиодите умеят да излъчват светлина във възможно най-ярките тонове на светлинният спектър, като светлината е с максималният си капацитет още при включване.

Въпреки, че вградените лунички създават по-ефектна атмосфера, тук откриват приложение и тези с открит корпус. Те се инсталират на повърхността на таван, облицовка или настилка, без да е необходимо създаване на отвор за монтирането, което усложнява процедурата. Корпусите им са по-масивни, срещат се в цилиндрична, квадратна или кръгла форма, и се  превръщат в допълнителен декоративен акцент.

Луната с видим корпус е предпочитана предимно за насочено осветяване в определена зона. Тя е от метал с покритие, защитено от ръжда и корозия. Правилният цвят и форма създават атрактивна атмосфера, затова за разлика от вградените, тези луни се монтират в ключови точки от интериора. По визия, те наподобяват леко структурата на спот и плафон, и се съчетават прекрасно с тях и с други осветители – висящи и вградени.

Влагоустойчивост – основен фактор за присъствие в банята

Луничките в пространството за къпане задължително притежават определен рейтинг на влагоустойчивост. Те трябва да са защитени от пръски и струи вода, с каквито търпят контакт ежедневно, за да отговорят на очакванията за максимално дълготрайна и качествена експлоатация.

Всеки производител отбелязва съответен рейтинг за устойчивост срещу влага, в продукта си. Международният стандарт (Ingress protection – IP) съчетава код от две цифри, които обозначават защита от твърди частици/предмети и вода. X на едно от двете места е знак, че устройството още не е тествано за съответното въздействие. За оптимален рейтинг, в открити и мокри пространства, е приет IP44 и по-високите от него.

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.