Добра идея ли е да се тегли кредит за сватба?

Сватбата се счита за доста скъпо начинание, особено, когато не става дума за някаква скромна церемония, а младоженците решат да организират пищно сватбено тържество. Затова много често бъдещите младоженци се нуждаят от финансова подкрепа. 

Въпросът тук не е, че някои смятат за лоша поличба да започнат съвместен живот с кредити. Обикновено, когато се тегли заем за сватба, младоженците очакват да го изплатят с парите, дарени от гостите. Но тези средства може да не са достатъчни – всичко зависи от мащаба на тържеството, а и гостите могат да изберат да подарят подарък, вместо да дарят пари.

Така че, ако обмисляте да теглите кредит за сватбеното тържество, по-добре е да разчитате на изплащането само от собствените си доходи.

 

Много родители чакат с нетърпение сватбата на децата си и през годините успяват да спестят пари за нея. Ако и вашите родители са от този тип, това е чудесно. Но ако булката и младоженецът са независими хора и не искат родителите им да плащат за тяхното сватбено тържество, тогава могат или да се уговорят с тях да получат парите като заем, или направо да изтеглят кредит от друго място.

 

Като за начало е добре да се изчисли стойността на сватбата – колко пари ще са необходими за тоалети, за менюто в ресторанта, украсата на залата и колата, за DJ, за фото и видео заснемане, музика и др.

Всички банки издават потребителски заеми за различни нужди на своите клиенти. За да получи такъв заем, кредитополучателят трябва да каже на финансовата институция за какво ще похарчи парите. Някои банки дори имат специално програми за заеми за младоженци, при които лихвата е по-ниска от тази за стандартен потребителски заем, а падежът – удължен.

Друга възможност е да потърсите услугите на небанкови финансови компании. Те предоставят кредити не само чрез клоновете си, но и през Интернет. Трябва обаче да се има предвид, че заемите им са по-скъпи, отколкото на банките.

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.