Дървета и храсти: проблеми със захващането

Може да бъде много разочароващо за стопаните когато дърво или храст, който са посадили не се захване. Основните симптоми на лошото захващане са жълти или кафеникави листа и филизи, които умират. Опитните градинари имат лек за такива ситуации, но най-добре е да се предотвратят проблемите преди да са се появили.

 

Макар да има признаци на израстване на растението или дървото, падането на листата или храстите, оцветяването в жълто или кафяво, може да са първи сигнали за нещо проблемно. Обикновено симптомите се проявяват в началото на лятото.

 

За всеки вид проблем, има причина и няколко решения. Например проблем с корените може да се случи заради преместването на дървета и храсти, и засаждането им на друго място. За такива растения да оцелеят е нужна много добра иригация след засаждането и контрол над плевелите.

 

Друга причина може да бъде недостиг на вода. Особено важно е за младите дървета и за присадените такива, в първите две години да няма никакви пропуски при напояването. Освен с добро поливане това може да бъде решено и с внимателно разпределение на растенията в пространството на градината. Обратен проблем е с прекомерни количества вода. Проблем е когато има много продължителни дъждовни периоди, но още по-голям проблем е ако имате повредени напоителни системи, затова следете всичко технологично в градината ви, за да може да сте спокойни за осъществяването на напоителната схема.

 

Друга причина за незахващане на дървета и храсти в градината е плътността на почвата. При такова положение, корените не могат да си пробият път в равномерно разположение.  Поради това е важно, почвата в тази зона да бъде достатъчно свободна и аерирана, за да позволява лесно развитие на корена. Ако почвата не е богата на нутриенти, също може да бъде причина за незахващане на дървета или храсти. Това обаче е добре да е установено предварително на базата на предишни опити.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.