Как да фугираме и шпакловаме стените от гипсокартон?

Когато правим вътрешна изолация, между плоскостите от гипсокартон се образуват фуги. Те трябва да бъдат запълнени с фугираща смес. Между два слоя от тази смес може да се сложи и фугопокриваща лента. Така връзката се заздравява между самите материали. И когато изсъхне шпакловката няма да се образува напукване.

При обръщането на прозорците също трябва да се подходи внимателно. Ако нямате готова декоративна облицовка, ще трябва да повторите същата процедура. След първия етап на фугиране изчаквате да изсъхне и повтаряте процедурата отново. Това е валидно и за шпакловката. Така се гарантира, че основата е покрита добре и няма да има проблем за бъдещо боядисване. При сухото строителство и най-вече за работата с гипсокартон, качеството на работа зависи доста от това как е фугирано и шпакловано по стената. Точно за това е нужно при шпакловането да се извършат няколко нива на изпълнение. Това не зависи само от материалите, но и от финалното покритие, което смятаме да поставим.

Когато шпакловаме стените, е добре температурата на въздуха да бъде между 10 и 25 градуса. При различни температури може да се стигне до незадоволителни резултати и няма гаранция от производителя. Необходимо е след първия слой шпакловка, да се шлифоват и изравнят местата с неравности посредством шкурка. След това махате прахта с четка от стената. Така ще има по-голямо сцепление и втория слой ще се нанесе по-добре. За последния слой шпакловка има различни видове материали. Един такъв  е циментовата шпакловка. Тя е подходяща за закрити помещения – за таваните и стените. Нейната дебелина е около два милиметра.

С този материал се работи лесно. Сместа е годна за употреба дори след като престои 24 часа. Винаги когато смятате да боядисате стената или да лепите тапети, преди това е добре тя да бъде шпаклована. По този начин се елиминират всички неравности. Така повърхността става гладка и по-лесна за облицоване.

 

IMPRESS DESIGN

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.