Пълна разбивка на SERP за 2023 г.

Чували ли сте термина SERP да се използва, докато правите вашето маркетингово проучване за SEO оптимизация, но не знаете какво означава? Може би сте го разбрали преди години, но актуализациите за 2023 г. ви оставят объркани. Нека анализираме всичко, което трябва да знаете за SERPs, за да можете да изведете бизнеса си във върхова форма.

От дефиниране на полета за отговори до научаване на разликата между органични и платени търсения, тази актуализация на SERP е едно гише за разбиране как Google показва резултатите през 2023 г.

Дефинирайте SERP

SERP означава Страница с резултати от търсачката . Всички сме ги виждали! Когато отидете на въпрос в Google, винаги се срещате с няколко различни опции. Понякога ви се показват изображения за превъртане; друг път ви се предоставя местна бизнес информация – всички те са известни като t типове резултати от търсене. Google и други търсачки внимателно избират как да показват информацията, която смятат за подходяща за вашата заявка, но често те сменят кой тип страница с резултати е най-важен.

Как SEO е важно за SERPs?

SEO оптимизацията е важна част от SERPs, защото когато търсачките определят как да класират уебсайт на своите страници с резултати, те гледат към SEO елементите във вашето съдържание.  Ключови думи, обратни връзки и други изграждат дългосрочна равнопоставеност между вашия уебсайт и Google. Колкото по-актуална е вашата SEO оптимизация, толкова повече алгоритъмът на търсачката разбира, че заслужавате доверие. След това те могат да класират и покажат вашето съдържание, както сметнат за добре в SERP.

Когато работим върху стратегия за SEO оптимизация за нашите клиенти и нашето собствено съдържание, ние проучваме какво търсят в SERP, така че да можем непрекъснато да оптимизираме съдържанието. Тъй като това може да варира от година на година, важно е да сте в крак с разбирането на SERP, за да получите най-добри резултати от SEO оптимизация.

Най-често срещаните типове резултати от органично търсене, подготвено от mobiaf.com

Разбирането на различните органични резултати, изброени на страницата с резултати от търсачката, е важно.

Това са най-често срещаните неплатени резултати от търсенето и всички получават своето класиране, определено от SEO:

 • Представен фрагмент
 • Пакет местни карти
 • Хората също питат
 • Панели със знания
 • Пакет изображения
 • Популярни продукти
 • Свързани търсения
 • Видео въртележка

Какво е Featured Snippet?

Представеният фрагмент е основен елемент в SERP от години. Ако погледнете Google, представеният фрагмент е това голямо поле в горната част на страницата с резултати. Google показва „фрагмент“ от съдържание, извлечено от най-високо класираните органични резултати.

Представените фрагменти са ценни, тъй като дават на потребителите бърз и уместен отговор на техните въпроси, докато показват текст или видеоклип от уебсайт, който отговаря директно. Това може да бъде в няколко различни форми: параграфи, списъци с водещи символи или дори таблици. Представените фрагменти могат да повишат класирането ви и трябва да са надеждни при изгледи на мобилни устройства и настолни компютри.

Пакети с местни карти на SERP

Търсачките ще покажат на потребителите местен пакет с карти, ако смятат, че дадена заявка изисква локален отговор, като например търсене „близо до мен“. Например, ако трябва да потърсите нещо като „пица близо до Дружба 2“, Google вероятно ще отговори с местен пакет карти, за да посочи бизнеси, географски близо до вас. Пакетът с местни карти ще даде три физически местоположения, часове, информация за контакт, връзки към уебсайтове и упътвания.

Ако имате лично местоположение, това е един от преките резултати от локалната SEO тактика. С перфектните ключови думи във вашето съдържание търсачките ще могат да покажат уебсайта ви като опция в пакет от местни карти и вие бихте могли да спечелите повече трафик, както онлайн, така и офлайн.

SEO значението на хората също питат

Хората също питат показва списък с подобни въпроси, които други потребители са задавали във връзка с вашия. Алгоритъмът сортира други уебсайтове и съдържание и генерира въпроси и отговори, които смятат за подходящи за първоначалното запитване. Потребителите могат да кликнат върху всеки въпрос и да прецизират търсенето си.

Кутиите „Хора също питат“ са полезни при откриването на свързани ключови думи, които вашата целева аудитория чете. Разбирането на подобни въпроси може да ви помогне с вашите  стратегии за блогване и научаването на ключовите думи, необходими за класирането на вашето съдържание в SERPs.

Какво представляват панелите със знания?

Панелът с основни знания обикновено включва изображения, връзки, факти и друга необходима информация, за да отговори на заявката за търсене. Когато разглеждате SERP, панелът със знания се появява от дясната страна на страницата, за да ви покаже информация за конкретни марки или организации. Обикновено пакетът със знания се показва, когато вашето търсене се опита да попита за конкретно място или бизнес.

Панелите със знания могат също да имат раздел за преглед, където клиентите могат да оставят оценка и да коментират продукти и услуги за посочения бизнес. Потребителите са по-склонни да кликнат и да се доверят на фирми с отзиви, а търсачките са по-склонни да се доверят на тяхното съдържание и да ги класират по-високо.

Какво е Image Pack в SERP?

Ако търсенето се отнася до изображения, Google ще покаже поредица от изображения, известна като пакет изображения. Google може да определи от търсените думи дали визуалното съдържание е ценно и представя въртележка от изображения, свързани със заявката. Например, ако сте въвели „изображения на океана“, алгоритъмът ще претърси съдържанието, за да покаже изображения, за които смята, че отговарят на тази заявка.

Защо SERP показва популярни продукти?

Популярните продукти са органично показване на до 10 продуктови обяви, намерени в Google. Ако търсите „високи токчета“, търсачката ще предложи въртележка от продукти, които отговарят на това намерение. След това можете да филтрирате по категория или цена, за да определите най-добрия продукт.

Ако продавате продукт, оптимизирането на правилното съдържание, за да получите добра видимост и да се показвате под тази функция, е важно. Разгледайте описанията на вашите продукти и колекции, за да сте сигурни, че ключовите думи са напълно оптимизирани.

Значението на свързаните търсения

Свързаните търсения са предназначени да предоставят на потребителите въпроси и информация, подобни на оригиналната им тема. За да намерите свързаните търсения, превъртете до края на SERP. Алгоритмите четат всичко от историята на търсенията на потребителя до съдържанието на уебсайта, за да определят какви търсения трябва да бъдат предложени.

Свързаните търсения помагат за подобряване на потребителското изживяване и увеличават вероятността за успешно намиране на информацията, от която се нуждаят. Те също така помагат за привличане на трафик към други уебсайтове, класирани от търсачката.

Защо SERPs използват видео въртележки

С възхода на YouTube и други форми на медии, видео въртележките стават все по-важни през последните десет години на SERP. Видео въртележката показва видео фрагменти със заглавие и описание, подходящи за търсене. За да се появи успешно в SERP, сайтът трябва да има правилно вградена видео връзка.

62% от търсенията в Google сега включват видео въртележки и те се превръщат в изключително важна част от SEO оптимизацията. Тъй като се показват в горната част на екрана, потребителите вероятно ще кликнат върху тях. Обмислете използването на видеоклипове във вашето съдържание, за да се класирате в този SERP.

3 вида резултати от платено търсене през 2023 г

Алтернативата на органичните резултати са платените резултати. Всеки тип платен резултат ще показва, че резултатът е реклама, вероятно с реклама в ъгъла. Когато една компания плаща, за да показва съдържанието й в горната част на страницата с резултати, това е платен резултат. Обърнете внимание на тези често срещани типове резултати от платено търсене:

 • Google текстови реклами
 • Google реклами за пазаруване
 • Реклами за локално търсене на карта
 1. Платете за Google Text Ads

Можете да платите за текстова реклама на Google, ако искате да си осигурите място за конкретна ключова дума. В зависимост от стратегията за наддаване на рекламодателя, тези реклами могат да бъдат поставени в най-горната част на страницата с резултати от търсачката или в дъното. Първото място има тенденция да достига до повече потребители и има по-висок трафик от най-долните места.

Предимството на плащането за текстова реклама в Google е, че съдържанието ви ще се показва над органичните резултати, увеличавайки видимостта ви. Рекламите също ви позволяват да се показвате при търсения с ключови думи по ваш избор. Фирмите също плащат само след като някой кликне върху тяхната реклама – не преди това.

 1. Рекламирайте с Google Shopping Ads

Рекламите за пазаруване в Google или рекламите с продуктови обяви предлагат въртележка от подходящи продукти от платени рекламодатели в отговор на запитване. Плащането за показване на вашия продукт ще гарантира, че съдържанието ви ще се показва над версията на продукт за органично търсене.

 1. Използвайте Map-Local Search Ads

Ако имате личен бизнес, рекламите за локално търсене на карта са локалната SEO версия на резултат от платена реклама. Когато някой извърши географска заявка, като „книжарница близо до мен“, можете да платите магазинът ви да бъде показан. Бизнесите в тези платени резултати имат профил в Google My Business и активно използват функцията Google Ads, за да популяризират своя бизнес.

В непрекъснато развиващия се свят на SEO оптимизацията, поддържането на върха на алгоритъма на SERP е важно. Когато разберете тънкостите на страниците с резултати от търсачките, можете да разгледате съдържанието си и да видите какво може да бъде оптимизирано, за да изведе вашия уебсайт на върха на класациите.

Източник – www.extremeseo.net

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.