Характеристики на храненето при болни стави

Когато избирате диета за стави, трябва да сте сигурни, че менюто съдържа елементи, които ги укрепват и осигуряват облекчение на възпалението в ставите и ускоряват регенерацията. Акцентът трябва да бъде върху риба, постно месо, зеленчуци, плодове.

Въглехидрати

Необходимо е да се следи теглото, тъй като излишните килограми създават повишено натоварване на ставите. В същото време въглехидратите не могат да бъдат пренебрегнати. Делът им в менюто трябва да бъде 56%. Предпочитание трябва да се даде на ябълки, горски плодове, зърнени храни (овесена каша, елда, пшеница). Здравословна храна за ставите – сурови моркови, зеле, зелени и листни зеленчуци.

Не забравяйте да ограничите приема на въглехидрати с висок гликемичен индекс. Те много бързо се абсорбират в кръвта и, ако са твърде много, отиват в мастните резерви. Резултатът е излишни килограми.

Списъкът на забранените храни включва захар, включително сладкиши, конфитюр, маршмелоу, сладки напитки, мед. Забрана за бира, пържени картофи, продукти от брашно.

Сол

Диета за ставни заболявания е ограничаване на солта. Тя задържа вода в тялото, причинявайки подуване на ставите. Невъзможно е напълно да се изостави минералът: неговият дефицит може да провокира различни патологии.

Протеин

Човек трябва да консумира протеин дневно въз основа на изчислението от 1 g на 1 kg тегло, но неговият дял в диетата не трябва да надвишава 20%. Протеинът се състои от мускули, имунни клетки и други вещества, които участват в обновяването на костната и хрущялната тъкан. Съдържа колаген – основата на хрущялите, костите, сухожилията и други елементи на съединителната тъкан.

Дефицитът на протеин нарушава усвояването на елементи, важни за ставите (включително калций), здравословни мазнини. Без него работата на сърцето се влошава, регенерацията на тъканите става по-бавно.

Какви храни са полезни за ставите? Приемът на протеини в организма ще осигури постно месо, риба, растения. Важно: за да се избегнат проблеми с опорно-двигателния апарат, е необходимо да се изоставят колбаси, консерви и др. Те съдържат добавки, които са вредни за костите и ставите.

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.